h i r d e t é s

Kikutatták, hogy milyen az átlagos Mi Hazánk-szavazó

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kikutatták, hogy milyen az átlagos Mi Hazánk-szavazó

2023. március 22. - 08:27

Az átlagos Mi Hazánk-szavazó halálbüntetés-párti, oltatlan, nehezen és kisebb településen él

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Mi Hazánk a 2022-es országgyűlési választás relatív győztese volt, ám a Toroczkai László vezette párt építkezésére ehhez képest kevés figyelem irányul, szavazótáborának vizsgálata eddig nem képezte mélyebb elemzés tárgyát, így jelen kutatásig nem volt hozzáférhető publikáció arról sem, hogy honnan érkeztek, milyen motivációk alapján választották szavazói a Mi Hazánkot. Az IDEA Intézet egymást követő hónapokon át ugyanazon kérdések mentén kutatta a radikális párt táborát, így nem egy felmérés eredményeiből von le következtetéseket. - írja a 24.hu

A Mi Hazánk jellemzően a 30-50 évesek pártja, 60 évesnél idősebbek az átlagnál sokkal kisebb arányban vannak szimpatizánsai között.

Szavazóinak túlnyomó többsége vidéki, több mint egyharmaduk falvakban él, a fővárosi támogatók aránya kisebb az országos átlagnál.

A diplomások egy kicsit alul-, az alapfokú végzettségűek némileg felülreprezentáltak a támogatók között, háromnegyedük aktív kereső, a pártnak kevés nyugdíjas szimpatizánsa van. A Mi Hazánk szavazói jellemzően nehezebb anyagi körülmények között élnek: a szimpatizánsok kétharmada elmondása szerint vagy még éppen kijön a havi jövedelméből, vagy hónapról hónapra komoly anyagi gondokkal küzd.

A 2018-as országgyűlési választáson, amin a Mi Hazánk még nem vett részt, mostani szavazótáborának bő harmada a Jobbikra, bő ötöde a Fidesz-KDNP-re adta le listás szavazatát.

A Mi Hazánk jelenlegi támogatói bázisának csak a fele szavazott a tavaly áprilisi választáson a pártra, negyedük ekkor még a Fidesz-KDNP listáját támogatta, 7 százalékuk az ellenzéki együttműködésre szavazott.

A Mi Hazánk-szimpatizánsok másodlagos pártszimpátiája egyértelműen a jobboldali politikai formációkhoz kötődik. Szavazói számára a Jakab Péter-féle A Nép Pártján Mozgalom a második legszimpatikusabb, majd a jelenlegi kormánypártok következnek. Az MSZP-t, a DK-t és a Párbeszédet kedvelik a legkevésbé.

A párthoz a legtöbb szimpatizáns számára erőteljes nemzeti karakter kötődik, a támogatóknak fontosak a haza és a hazaszeretet fogalmak. A szimpatizánsok fele elsősorban azért támogatja a Mi Hazánkot, mert egyetért a párt által képviselt értékekkel és elvekkel, harmaduknak az is fontos, hogy a párt úgymond sajátos, magyar utat igyekszik követni.

A Covid-lezárások idején a Mi Hazánk oltás- és sokszor járványszkeptikus álláspontot képviselt, ami érzékelhető táborának összetételén is: bázisának fele tudatosan nem vette fel az oltást.

A Mi Hazánk táborának tagjaira a Covid-védőoltással kapcsolatos kétségeknél is jobban jellemző a halálbüntetés bevezetésének támogatása. Összességében a tábor több mint négyötöde bizonyos esetekben egyetértene halálbüntetés alkalmazásával: a szimpatizánsok fele szerint többféle olyan súlyos bűncselekmény is van, melyek esetében indokolt lenne a halálbüntetés visszaállítása, további egyharmaduk végső esetben, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben vagy a többszörösen visszaesők esetében alkalmazná ezt a büntetési nemet.

 


Módszertan
Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. december és 2023. január során vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A súlyozás során az internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat.

(24.hu)