h i r d e t é s

Kínának való kémkedéssel is meggyanúsítják Oroszország egyik vezető rakétamérnökét

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Kínának való kémkedéssel is meggyanúsítják Oroszország egyik vezető rakétamérnökét

2023. május 25. - 06:23

Alekszandr Sipljukot, a szibériai Krisztianovics Intézet vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy minősített anyagokat adott át Kínának egy 2017-es tudományos konferencián.

Alexandr Sipljuk (jobbra) és két kollégája egy kínai tanácskozáson - Forrás: The Moscow Times

Az aerodinamikai kutatások világhírű intézményéről van szó

A novoszibirszki Akadémiai Városban 1957-ben alapított intézet világszerte a legtekintélyesebb kutatóközpontok között szerepel, amelynek munkatársai rendszeres résztvevői a nemzetközi tudományos tanácskozásoknak. Emellett az itt dolgozó kutatók levelezésben és email-kapcsolatban is állnak külföldi kollégáikkal. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az intézet három vezető tudósát tavaly lefogta az orosz biztonsági szolgálat, az viszont új elem, hogy Sipljuk ellen kémkedés vádját is megfogalmazták, mégpedig Kína javára.

A tavaly augusztusban letartóztatott három tudós elleni vádak természetéről csak néhány napja vált világossá, hogy az általuk tervezett hiperszonikus rakéták alacsony ukrajnai hatékonysága vetette fel a gyanút ellenük. 

A bevádolt tudós azzal védekezik, hogy a bizonyos érzékenynek minősített adatok nem voltak bizalmasak, és az interneten is megjelentek. 

A Kreml kemény csapásokat ígér a hazaárulókkal szemben

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt állítja, hogy egy kémkedési hullámról van szó, ami hosszú ideje zajlik, és amit az orosz belbiztonsági szervek fokozott figyelemmel kísérnek. "Ez egy nagyon fontos munka" - tette hozzá, ami folyamatosan zajlik, és most már egy kémkedési trendről lehet beszélni. Egyben "rendkívül súlyos következményeket" helyezett kilátásba az ügy kapcsán. 

A Reuters megkérdezte az esetről a kínai külügyminisztériumot is, de a már megszokott protokollnak megfelelően csak egy homályos válasz érkezett, mely szerint a kínai-orosz kapcsolatok "nem a konfrontáción alapulnak". 

A Peszkov által emlegetett trend annyiban mindenképpen valós, hogy Oroszország már évek óta lecsap azokra a tudósokra és kutatókra, akiknél külföldi kapcsolatokat szimatol meg, legyen az kínai vagy bármi más. 

Tavaly a lézerspecialista Dmitrij Kolkert tartóztatták le Szibériában hazaárulás vádjával, de ő rá két nappal rákban meghalt. Kolkert is azzal vádolták, hogy titkokat adott át Kínának.

Alekszandr Lukanint, a szibériai Tomszkban dolgozó tudóst is 2020-ban fogták le azzal a gyanúval, hogy Pekingnek adott át (vagy el) technológiai titkokat. Őt már elítélték hét és fél év börtönbüntetésre, ami egy ilyen súlyú ügyben viszonylag enyhének számít, ha figyelembe vesszük a szövetségi büntető törvénykönyv rendkívüli szigorát az ilyen ügyekre nézve. 

Valerij Mitkót, a szentpétervári Sarkvidéki Tudományos Akadémiát vezető tudóst is kínai kapcsolattal vádolták meg. Mitko 81 évesen, házi őrizetben halt meg.

Vlagyimir Putyin elnök többször is kijelentette, hogy Oroszország világelső a hiperszonikus rakéták terén

A rakétakérdés kimagasló fontosságú háborús propagandatéma, mert az orosz elnök a hadászati csapásmérés legfontosabb eszközeként emlegette ezeket az eszközöket. Az ukrajnai hadműveletek viszont egyelőre nem vitték át ezt a magas mércét, és egyelőre úgy fest, hogy a több évtizedes Patriot rendszerek elegendőek az új típusú támadófegyverek elfogására.

A tavaly vád alá helyezett három rakétatudós tárgyalása zárt lesz, és közülük Valerij Zvegincev már megjelent a bíróság előtt. Részletek nem ismeretesek, de az intézet munkatársai által jegyzett és időközben megjelent nyílt levél szerint teljesen kizárt, hogy a három vádlott bármilyen összeesküvésben részt vett volna.

Az kétségtelen tény, vagy inkább nyílt titok, hogy az orosz hadiipari komplexumba tagozódó novoszibirszki intézet kapcsolatrendszerében a kínai aerodinamikai szervezet, a CARDC is megtalálható. Az alapítványként jegyzett kínai kutatóközpont gyakran veregeti a saját vállát a vadászgépekkel és hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos "áttöréseivel". 

Azt viszont nem veri nagydobra, hogy az intézményt a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik tábornoka vezeti. 

Stuart Laurence, a Marylandi Egyetem repülőmérnöki professzora elmondta, hogy személyesen két alkalommal találkozott Sipljukkal, többek között egy 2012-es konferencián a franciaországi Tours-ban, ahol az orosz tudós remek előadást tartott. „Megdöbbenve és elborzadva olvastam, hogy letartóztatták” – mondja Laurence, aki legutóbb 2021 januárjában váltott e-mailt Siplukkal. „Nagyon tisztelték a szakterületén” - tette hozzá. 

George Nacouzi, a RAND Corp vezető repülőgépipari mérnöke szerint Kína az elmúlt néhány évben utolérte az Egyesült Államokat és Oroszországot a hiperszonikus technológia terén. Ebben a tekintetben az orosz vezetés szinte pánikszerű reakciói akár érthetőek is. 

A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a három letartóztatott orosz tudós a témakörnek csak egyes részleteiben volt jártas, mert a fejlesztések komplex egésze magában foglalja az érzékelők, a navigációs rendszerek és a meghajtás integrációját is, amivel az orosz kutatók nem is foglalkoztak. (Euronews)