h i r d e t é s

Király József és a rajzfilmek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Király József és a rajzfilmek

2021. augusztus 12. - 16:24

Szerdán kezdődött és vasárnapig tart a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés szédítően gazdag és színes kínálatát. A KAFF néven emlegetett animációs seregszemlének és a helyi rajzfilstúdiónak kezdetektől lelkes rajongója és támogatója Király József ellenzéki városi képviselő, aki a díjkiosztók egyike lesz az idei fesztiválon. 

Amikor rajzfilmes élményeiről kérdeztük elmondta: - Tősgyökeres kecskeméti vagyok, vagyis ifjú koromig visszanyúlik ennek a remek alkotóműhelynek a sorozatai, egyedi produkciói iránti rajongásom, amik itt készültek, szeretett szülővárosomban. Később ötgyermekes édesapa lettem, s teljesen természetes volt, hogy a Magyar népmesék, a Vizipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról vagy a Mondák a magyar történelemből című sorozatok jelentették a kikapcsolódást, az esti meséket otthonomban – nyilatkozta a balkanyar.hu-nak Király József.

- Van egy érdekes történetem is a rajzfilmes világgal kapcsolatban. A 90-es évek közepén Amerikába utaztam rokonlátogatásra, s a hosszú repülőúton megismerkedtem egy rajzfilmes hölggyel, akinek felragyogott az arca, amikor megtudta, hogy kecskeméti vagyok. Elmesélte, hogy a főnöke, Csupó Gábor nagy rajongója a kecskeméti rajzfilmeknek, majd beszél vele és felhív. Így történt, hogy meghívtak Hollywoodba, ahol találkozhattam az akkor már világhírű Klasky Csupo stúdió társalapítójával, az íróként, rendezőként, producerként és grafikusként is neves Csupó Gáborral, aki számtalan nagysikerű sorozat mellett, például a Simpson családot is animálta.

És mi más lehetett volna beszélgetésünk témája az amerikai-magyar művésszel, mint a kecskeméti rajzfilm?

- Talán kevesen tudják, de nagyon élénk kapcsolat van a japán és a magyar animáció között. Erről személyesen is meggyőződhettem, amikor a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör tiszteletbeli elnökeként néhány éve a felkelő Nap országában jártam, ahol vendéglátóink Mesék Mátyás királyról és a Magyar népmesék sorozatról áradoztak. Ha jól emlékszem, később Mikulás Ferencet – a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetőjét, akinek munkáját mindig nagyra értékeltem – meg is hívták a japánok a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zsűrijébe.

- Érdekesség az is, hogy az idei fesztivál programjait két olyan képzőművész kiállítása is gazdagítja – Szoboszlay Eszeterre és Menyhei Szabolcsra gondolok –, akik pályakezdőként az általam létrehozott kecskeméti Művész Kávézóban is bemutatkoztak hajdanán. Szabolcs annak idején Bozsó János ösztöndíjban is részesült, a művésztanárokkal közösen létrehozott pályázatunk által. Szóval, kicsi a világ, különösen, ha rajzfilmekről van szó! - mondta mosolyogva a kecskeméti városatya.