h i r d e t é s

Környezeti katasztrófával fenyeget a napok óta lángokban álló amerikai hadihajó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Környezeti katasztrófával fenyeget a napok óta lángokban álló amerikai hadihajó

2020. július 15. - 07:19

 

Továbbra is ég egy amerikai haditengerészeti hajó a kaliforniai San Diegó-i flottatámaszpont dokkjában.

A lángoló hajó a kikötőben - Forrás: Denis Poroy/AP

Környezeti katasztrófával fenyeget a lángoló amerikai hadihajó a hatóságok szerint. A kár pedig óriási lehet.

Tűzoltók százai harcolnak a napok óta tomboló tűz megfékezésével. Egyszerre három helyről: a levegőből, a földről és a vízből is próbálják elfojtani a lángokat. A USS Bonhomme Richard nevű helikopterhordozót mindeközben vastag füst borítja be. A tüzet eddig legalább egy nagy robbanás is kísérte.

Felbecsülhetetlen károk keletkezhetnek

Amennyiben a tűz eléri a tartályokban lévő, több millió liter üzemanyagot, az felbecsülhetetlen károkat okozhat a helyi ökoszisztémában.

A parti őrség már felbérelt egy olajtakarító csapatotamely készen áll arra a vészhelyzetre, ha olaj ömlene a vízbe. Emellett egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légi forgalmat.

A legutóbbi tájékoztatón elhangzottak szerint a tűzvészben már összeomlott a hajótorony, és a parancsnoki híd is végveszélyben van. A lángokat csupán két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.

Szakértők arra figyelmeztetnek már most, hogy ha összeomlana a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlene, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válhat.

A lángok vasárnap reggel csaptak föl az alsó rakományterében. A hajó rutinszerű karbantartás céljából állt be a kikötőbe. (Euronews)


 

h i r d e t é s