fbpx Kreml: Oroszország megtámadja Ukrajnát, ha csatlakozik a NATO-hoz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kreml: Oroszország megtámadja Ukrajnát, ha csatlakozik a NATO-hoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kreml: Oroszország megtámadja Ukrajnát, ha csatlakozik a NATO-hoz

2021. november 29. - 05:56

 

A Kreml szerint az Orosz Föderáció megtámadja Ukrajnát, ha csatlakozik az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO) – mondta Fjodor Lukjanov, a Kreml tanácsadója, az Orosz Külügyi Tanács igazgatótanácsának elnöke.

A kép illusztráció! - Forrás: NATO

A jelentés megjegyzi, hogy ez érthető magyarázata annak, hogy Oroszország "miért vesz részt katonai jelenlétének növelésében az ukrajnai határoknál" - írja a Golos.ua.

"Kreml tanácsadója ugyanakkor egy "új konfliktusra" figyelmeztetett, amely akkor fog kialakulni, ha a NATO keleti irányba terjeszkedik. Oroszországnak meg kell változtatnia rendszerét, és új vörös vonalakat kell húznia" – mondta Lukjanov.

Korábban a Bloomberg amerikai kiadvány arról számolt be, hogy a titkosszolgálati adatok szerint az Orosz Föderáció keletről és délről, valamint Fehéroroszország felől tervez támadást végrehajtani Ukrajna ellen.

Az ukrán hadsereg kész összecsapni az oroszokkal. Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes szerint az ukrán hadseregnek egyre több lehetősége van a hazai fegyvergyártásra. (Kárpátinfo)

 

Stoltenberg: A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni

Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO nem bocsátkozik fegyveres konfliktusba annak érdekében, hogy megvédje Ukrajnát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a NATO kollektív védelmének elve nem vonatkozik Ukrajnára, mivel Ukrajna nem NATO-tag - közölte a Golos.ua Stoltenberg Twitter bejegyzésére hivatkozva.

„A NATO kollektív védelmi elvei nem vonatkoznak Ukrajnára”

– mondta Stoltenberg.

A kollektív védelem elve azt jelenti, hogy egy NATO-tagállam elleni támadást az egész Szövetség elleni támadásnak kell tekinteni. Ezt az elvet a Washingtoni Szerződés 5. cikke rögzíti.

A NATO-főtitkár hozzátette:

ennek ellenére a szövetség "teljes mértékben támogatja Ukrajnát".

Korábban hírt adtunk róla, hogy Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminiszter kifejtette, hogy az orosz vezetés egyik forgatókönyve szerint Oroszország január-február folyamán megtámadja Ukrajnát. Kuleba hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az orosz támadást. (Kárpátinfo)


 

h i r d e t é s