h i r d e t é s

Külföldi magyarok: csak nálunk fogják az inflációt Brüsszelre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Külföldi magyarok: csak nálunk fogják az inflációt Brüsszelre

2023. március 28. - 12:47

Emelkedett azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy az uniós szankciók felelősek az élelmiszerárak emelkedéséért - ez derült ki a Publicus által készített felmérésből. 

Az intézet elemzője szerint az embereket nagyban befolyásolja a kormányzati kommunikáció. Külföldön élő magyarok Ausztriában, Franciaországban, és Angliában nem állítják párhuzamba a háborús szankciókat az áremelkedésekkel. Az ATV Híradó riportja.

Magyarországon drága mulatság élelmiszert vásárolni: az Eurostat adatai szerint februárban 47%-os volt az éves áremelkedés. A sorban Litvánia következik 29%-kal, majd 28%-kal Szlovákia. Az euroövezetben átlagosan 17,7%-os az élelmiszerinfláció.

A magyarok közül mégis egyre többen gondolják azt, hogy a rekordmagas magyar inflációért a brüsszeli szankciók felelősek, derült ki a Népszava kérésére a Publicus által készített felmérésből. Eszerint decemberben még a megkérdezettek 47%-a vélte úgy, hogy Brüsszel felel a magas árakért, mostanra már 63%-nak lett ez a meggyőződése.

Kálló Dániel, a Publicus elemzője szerint ebben jó eséllyel a magyar kormány politikája tehető felelőssé, mivel hónapok óta zajlik a Brüsszelt - ami ugyebár egy város, nem pedig egy EU-s intézmény - felelőssé tevő kormányzati kommunikáció, és úgy látszik, hogy a hónapok alatt valószínűleg más faktorokkal együtt ez megtette a hatását.

Azt Ausztriában is mindenki érzékeli egy jó ideje, hogy az árak mennek felfelé - ezt már az Ausztriában élő Krishnan-Somos Anna mondta híradónknak. Az osztrákoknál 17%-os az élelmiszerinfláció, de az uniót nem okolják az áremelkedésért, és mint mondta, senki nem kérdőjelezi meg, hogy helyénvaló-e, hogy Európa rendszerszinten szankciókkal él, amikor Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Franciaországban az Eurostat adatai alapján 16 százalékos az élelmiszerinfláció, ugyanakkor azt a kifejezést, hogy brüsszeli szankció, nem ismerik. Arany-Tóth Zoltán, aki Franciaországban él, azt mondta: ott nincs elkülönítve hogy ha valami rossz dolog történik, akkor az Brüsszel, ha egyébként meg minden más jó, "akkor az oké".

Az Egyesült Királyságban februárban 17%-os volt az élelmiszerinfláció. A britek a szankciókat nem hozzák összefüggésbe az áremelkedéssel. Duris Juli Angliában él, úgy látja, az infláció okának egyértelműen két dolgot jelölnek meg, az egyik a pandémia, a másik pedig a háború. Hozzátette, egy picit drágább minden, ezért takarékosabbak az emberek, de ott ezt nem élik meg annyira vészesen. (atv.hu)