h i r d e t é s

LED-biznisz – A kormány is fizetett egy milliárdot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

LED-biznisz – A kormány is fizetett egy milliárdot

2018. február 20. - 09:40

 

Méghozzá fű alatt néhány önkormány önrészét fizetve így ki. Nem egyszerűen gyanús körülmény, hogy a szóban forgó pályázatok esetében bizonyos százalékot az egyes helyi önkormányzatoknak maguknak kell előteremteniük.

Ezzel újabb ponton érhető tetten szabálytalanság az Elios ügyében. Világos, hogy mi történt, az érintett települések polgármestereit így vették őket rá arra, hogy Tiborcz István cégének szolgáltatását vegyék igénybe.

Elviekben ezt az önrészt az önkormányzatok saját költségvetéséből kellett volna megfinanszírozni. Mintegy felelősségvállalásképpen. Hiszen az uniós pályázat összege, pusztán egyfajta hozzájárulás, nem pedig ajándék.

„Az EU Önerő Alap az európai uniós forrásból megvalósított fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetéséhez nyújt támogatást önkormányzatok, önkormányzati társulások számára. A pénzt minden évben a költségvetési törvényben különítik el, és az önkormányzatok pályázati úton nyújthatják be rá igényüket.” /24.hu/

Ez eddig tiszta sor és legalább látszólag törvényesnek is tűnik. Csakhogy, mint minden esetben, amihez a Fidesznek köze van, itt is akad néhány teljesen logikátlannak tűnő körülmény. Márpedig, egy olyan kiemelt felelősséget és körültekintést igénylő esetben, mint amilyen egy ország vezetése is a logikátlanság egyértelmű jele valamilyen törvénytelenségnek.

Mint ahogy Kalocsa esetében is világosan látható, hogy bár a lámpacserék csak 2015-ben kezdődtek meg, ám a város már az előző év nyarán megkapták az 567 millió forintos pályázat 15%-át vagyis 86 millió forintot.

„A városban, ahol Angeli Gabriella MSZP-s önkormányzati képviselő szerezte meg az Elios-dokumentumokat, azért késett a kivitelezés, mert a város háromezer hagyományos lámpáját a helyi szolgáltató, a Démász már korábban takarékos lámpatestekre cserélte, és 2013-ban, amikor meg kellett volna kötni az Elios-szal az újabb közvilágítás-modernizálási megállapodást, még nem járt le a szolgáltató céggel fennálló törlesztő szerződés.”

Egy országban, ahol 20 éve elavult metrókocsik futhatnak, nem túl sietős egy már korszerűsített világítás cseréje?

A lista szemléletesnek mondható: Kalocsa Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg, Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred.

Meglepő lenne, hogy ezen települések mindegyike fideszes vezetés alatt állt a vizsgált időszakban?

Tapolca is csak azért kakukktojás a sorban, mert még a 2014-ben leköszönt Császár László helyébe a jobbikos Dobó Zoltán lépett.

A véletlen műve volna? Vagy egy olyan versenykorlátozó tevékenység előkészítése, ami kompromittálhatja a kormányt is?


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s