h i r d e t é s

Légkondicionáló? Így kerülje el a magas villanyszámlát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Légkondicionáló? Így kerülje el a magas villanyszámlát

2022. július 15. - 10:33

A legtöbben előszeretettel várják a nyarat, és mindazt, amit ez a napsütötte évszak magával hoz. Az évleghosszabb nappalaitól kedve a vízparton töltött estéken át egészen a szabadtéri rendezvényekig, a nyár sokak kedvenc évszaka. Amikor viszont beüt a kánikula, akkor rögtön keressük a klíma távirányítóját, hogy megszabadulhassunk a borzasztó hőségtől.

Sajnos a légkondicionáló működtetése plusz költségeket jelent a nyár folyamán, néhány ügyes trükkel azonban sokat enyhíthetünk ezeken a költségeken!

1. Forgassa a levegőt mennyezeti ventilátorokkal

A ventilátorok nem képesek maguktól lehűteni a szobát, de segítenek szétteríteni a klíma által lehűtött levegőt. Ha tehát egy fülledt napon úgy érzi, hogy már nem bírja tovább otthonában, kapcsolja be a ventilátort is a helyett, hogy a kelleténél nagyobb teljesítményre kényszerítené légkondicionálóját.

Míg egy alacsonyabb hőmérséklet beállítása súlyosabb villanyszámlát eredményez, addig a mennyezeti ventilátor és egy közepes hőbeállítás kombinációja takarékos módon biztosít kellemes körülményeket az otthonban. A levegő forgatása továbbá csökkenti a hőérzetet.

A ventilátorok működtetése lényegesen olcsóbb, mint a klímáké, ha pedig egyszerre használja őket, akkor mindkét berendezésből a legtöbbet hozhatja ki.

2. Biztosítson szellőzést otthonában

Egy megfelelően szigetelt házban nem igazán cserélődik „magától” a levegő. A szellőztetésnek szabályozott módon kell történnie, hogy ne zavarja meg a klíma működését, de rendszeresen biztosítson friss levegőt is a bent tartózkodók számára. Egy hatékony szellőzőrendszer továbbá segít eltávolítani az extra hőmérsékletet és nedvességet is a szobákból.

A háztartási gépek és egyéb berendezések használat közben hőt termelnek, felmelegítve ezzel az otthont. Az éjszakai órákban, amikor kint és bent is hűvösebb van, nyissa ki az ablakokat, és hagyja, hogy otthona alaposan kiszellőzzön. Ilyenkor persze kapcsolja ki a klímát (illetve nap közben is, ha akkor szellőztet), a mennyezeti ventilátort azonban bekapcsolhatja, hogy segítsen szétteríteni a friss levegőt szobájában.

3. Ügyeljen rá, hogy klímáját jó helyre telepítsék

A klímatelepítés során nagyon fontos, hogy az egységek a megfelelő helyre kerüljenek. A kültéri egység lehetőleg árnyékba kerüljön, ahol lesz elég helye a hő leadására. Ha az egységet közvetlen napfény éri, és az áttelepítése nem lehetséges, akkor érdemes legalább leárnyékolni valamivel, ezzel is biztosítva a hatékony működését.

Fontos, hogy a kültéri egységet nem szabad közvetlenül letakarni, és ugyan így az sem ideális, ha falevelekkel vagy faágakkal érintkezik. Amennyiben az egysége a talajon helyezkedik el, ne legyenek körülötte fűcsomók, bokrok és egyéb akadályok sem, amelyek megzavarhatják a működését. Tartsa tehát tisztán az egység közvetlen környezetét.

4. Állítson be alacsonyabb éjszakai hőmérsékletet

Az éjszakai órákban a hőmérséklet általában alacsonyabb, mint nappal. Ha tehát spórolni szeretne a klímán, akkor állítson be rajta alacsonyabb hőmérsékleteket az éjszakai órákban. Egy okos készülékkel tetszőleges hőtartományt szabhat meg erre a napszakra.

Nappal a legjobb megoldás egy kényelmes hőmérsékletet beállítani, aminek elérésében sokat segíthet, ha az előző éjszaka folyamán sikerült hűvösen tartani a szobát. Még ha odakint kánikula is tombol, a hatékony spórolás érdekében csak mértékkel használja klímaberendezését. Egyes készülékeken takarékos „Eco” módot lehet választani, vagy elég szimplán csak automatikus működésre állítani őket.

5. Tartsa karban klímáját

Lehetőleg még a nyári szezon beállta előtt intézzen egy alapos ellenőrzést és karbantartást klímarendszere számára. Egy jó klímaszerelő olyan problémákat is észrevehet, amik a későbbiekben drága cseréket igényelnének. A rendszeres karbantartással meghosszabbíthatja berendezése élettartamát, és biztosíthatja, hogy mindig a lehető leghatékonyabban működhessen.

Egy alapos ellenőrzés során a szakember ellenőrzi majd a kültéri egységet, a vezetékek szigetelését, illetve a beltéri egységben található légszűrőket is. A légszűrők rendszeres tisztítása nagyon fontos, hiszen az eldugult szűrők nem képesek eltávolítani a szennyeződéseket levegőből, illetve a berendezésnek is jobban kell erőlködnie miattuk, hogy szinten tarthassa a szoba hőmérsékletét.