h i r d e t é s


Lemorzsolódik a belföldi, nő a külföldi hallgatók száma a szlovákiai felsőoktatási intézményekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lemorzsolódik a belföldi, nő a külföldi hallgatók száma a szlovákiai felsőoktatási intézményekben

2017. november 21. - 15:50

 

Csökkent a belföldi, ugyanakkor nőtt a külföldi hallgatók száma a tavalyihoz képest a szlovákiai felsőoktatási intézményekben, ahol a demográfiai hátterű jelenség kezd trenddé változni - derült ki egy, a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága által láttamozott éves jelentésből.

Forrás: pixabay.com

Megállapításaiból a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett kedden.

A jelentés adatai szerint míg a tavalyi tanévben több mint 147 és fél ezren tanultak a szlovákiai felsőoktatási intézmények valamelyikében, ez a szám idénre csaknem tizenegyezerrel, vagyis mintegy hét százalékkal csökkent.

Az egyetemisták, főiskolások számának csökkenése nemcsak a tavalyi évet érinti, már irányzattá vált

- állapította meg az adatok kapcsán Lubomír Petrák, a pozsonyi parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, megjegyezve: a jelenség odavezetett, hogy egyes felsőoktatási intézményekben már túlfoglalkoztatásról lehet beszélni.

A diáklétszám alakulását legnagyobb mértékben a belföldi hallgatók számának - demográfiai hátterű - visszaesése befolyásolta, ugyanakkor a szlovákiai felsőoktatási intézmények külföldi hallgatóinak száma éves szinten több mint 7 százalékkal, mintegy tízezerre nőtt.

Szlovákiában jelenleg mintegy három tucat felsőoktatási intézmény működik, ezek kétharmada állami. A diáklétszám csökkenése egyaránt érintette az állami és a magán felsőoktatási intézményeket, míg előbbieknél egy év alatt összesen mintegy kilencezerrel, a rendszerint kisebb magán intézményeknél kétezerrel csökkent a hallgatói létszám.

Tavaly a szlovákiai felsőoktatási intézmények végzőseinek száma is csökkent, 52 ezerre esett vissza, ami éves szinten mintegy 8 százalékos csökkenést jelent.

A vizsgált időszakban csökkent a szlovákiai felsőoktatási intézményekre jelentkezők száma is. A belföldi és külföldi pályázók száma együttvéve 77 ezret tett ki, miközben közülük 41 és fél ezer volt hazai. A felvételt nyert hallgatók száma 35 ezer volt, közülük csaknem 2900-an külföldiek voltak.

(MTI)h i r d e t é s

betöltés...

;