h i r d e t é s

Leszáll-e az ember ebben az évtizedben a Holdra?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Leszáll-e az ember ebben az évtizedben a Holdra?

2023. március 26. - 07:27

Melyik ország lesz az első? USA, Kína, Oroszország... 

A tervek szerint az ember valószínűleg nem a 2020-as években fog újra landolni a Holdon, bár egyes országok továbbra is dolgoznak a Hold felfedezésére és kutatására irányuló programokon.

Az USA volt az első ország, amely 1969-ben emberrel landolt a Holdon a NASA Apollo programja keretében. Azóta azonban az USA nem küldött embert a Holdra, és a jelenlegi NASA tervek szerint az első emberi küldetés a Holdra az Artemis program keretében valószínűleg 2024-ben fog megvalósulni.

Kína viszont már előre lépett a holdkutatás terén, 2013-ban elindította az első holdjáróját, 2019-ben pedig sikerült lágyan leszállnia a Hold sötét oldalán. Kína további tervei között szerepel a holdi kutatás bővítése, a holdi bázis létrehozása és az emberi küldetések megvalósítása a 2020-as években.

Oroszország jelenleg nem rendelkezik saját holdprogrammal, de együttműködik más országokkal, például Kínával a holdi kutatások terén.

Fontos megjegyezni, hogy a Hold felfedezése és kutatása nagyon bonyolult és költséges vállalkozás, és az országoknak jelentős erőfeszítéseket kell tenniük a programok előkészítésére és finanszírozására. Emellett a technológiai kihívások és az emberi élet védelme is nagy kihívásokat jelent a holdi küldetések során, és ezeknek az akadályoknak a legyőzése hosszabb időt vehet igénybe, mint azt előre gondoltuk.