h i r d e t é s

Letartóztatták a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap igazgatótanácsának elnökét

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Letartóztatták a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap igazgatótanácsának elnökét

2023. május 06. - 06:23

Temirbek Erkinovot, a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap igazgatótanácsának elnökét, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték korrupciós vád miatt – írja az akipress.com. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter kezet fog találkozójuk kezdetén Biskekben 2021. november 5-én. - Forrás: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Temirbek Erkinov nemcsak az említett alap vezetője volt, hanem Banglades tiszteletbeli konzulja is Kirgizisztánban.

A Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapot eredetileg 16 millió dolláros kerettel hozták létre 2021 tavaszán (jelenleg is ennyi a keretösszeg), majd 2021. november 5-én volt a hivatalos elindítás Biskekben Danyyar Amangeldiev kirgiz gazdasági és kereskedelmi miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében (a címlapkép ekkor készült, igaz jobbra a kirgiz külügyminiszter látható rajta), hiszen az Alap székhelye Biskekben található.

Az Alap igazgatótanácsa 5 tagból áll: 3 kirgizisztáni és 2 magyarországi képviselőből, idén februárban a kirgiz elnök részvételével Budapesten tartottak egy magyar-kirgiz üzleti fórumot is és a tervek szerint az alap tőkéjét 50 millió dollárra fogják emelni. (Portfolio)