h i r d e t é s

Lógni fog az eső lába, de előbújhat a nap a felhők közül

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Lógni fog az eső lába, de előbújhat a nap a felhők közül

2019. május 07. - 06:11

 

Kedden délelőtt a csapadék mindenhol megszűnik, változóan felhős lesz az ég és kisüt a nap. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

Számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű, egy-egy zápor kialakulhat. Erős, időnként viharos lesz a szél, a délutáni csúcsértékek 12, 15 fok között alakulnak. Délután újra többfelé megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napsütésre mindenhol számíthatunk. 

Meteorológiai szolgálat: több hegyen havazott

Több hegyen néhány centiméteres hóréteg alakult ki a havazás miatt - írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Mint kifejtették: a Kőszegi-hegységben vasárnap reggel óta hat centiméteresre növekedett a hóréteg. Az Írott-kőn hófúvás is volt és fagypont alatt alakult a hőmérséklet. Az erdőben több fát kidöntött a viharos szél.

A Kőszegi-hegység mellett hétfőn a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb csúcsain is kialakult mérhető hóréteg, a legutóbbi mérés alapján Kékestetőn két centiméter friss hó hullott. 

A május 6-ai hóvastagságrekord nyolc centiméter, amelyet 1957-ben jegyeztek fel Kékestetőn.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a héten folytatódik a változékony időjárás. Kedden és szerdán nem várható számottevő csapadék, a hőmérséklet helyenként fagypont körül alakulhat. A hét második felében ismét többször várható eső, és lassan melegszik az idő, de vasárnap újabb hidegfront várható.

Májusi havazás a Kékesen május 6-án. Forrás:MTI Fotó: Komka Péter

Orvosmeteorológia

Kedden frontmentes időben lesz részünk, de a hűvös reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, amelyek akár napközben is fennállhatnak. - írja a meteoklinika.hu

Kedden fronthatás nem érvényesül, de kifejezetten hideg reggelre ébredhetünk, az ízületi bántalmak mellett a következő napokon fokozott megfázásveszélyre kell készülni. A hajnali órákban helyenként talajmenti fagy kialakulhat, illetve a fagyzugos tájakon 2 méteres magasságban is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. Az ízületi bántalmak enyhítése érdekében tartsa melegen végtagjait és kezdje a napot egy átmozgató tornával, azonban ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg fájó ízületeit. Az északnyugati szél erős marad, ez pedig igencsak megnehezíti a fejfájósok napját. Amennyiben intenzív fejfájást tapasztal, próbálja meg tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket és óránként fogyasszon el legalább egy pohár vizet.

A nappali felmelegedés kis mértékben ugyan, de erősödik, emiatt délutántól elsősorban a középső tájakon gyenge migrénes panaszok már felléphetnek, de még intenzív tünetekre nem kell készülni. A közepes napi hőingás eredményezhet vérnyomáspanaszokat, ezért a szívbetegek és a vérnyomás problémákkal élők lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, azonban a hűvös reggeli időszakban könnyen megfázhat. Bár május van, de mindenképpen viseljen réteges öltözetet, reggel a kabátra is szükség lesz! A több napon át tartó borús, csapadékos idő után most végre kisüt a nap, ez pedig kedvez a hangulatának és a közérzete is javulhat. Ha teheti, töltsön minél több időt a friss levegőn.

Fordítson kiemelt figyelmet az immunrendszer erősítése, fokozza a C-vitamin bevitelt, fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget. Az év ezen időszakában is ajánlott minél több folyadékot fogyasztani és odafigyelni az egészséges étkezésre. Kerülje a cukros italokat és a zsíros ételeket, essen a választása egy tányér forró levesre.

A pollenterhelés nem változik számottevően, a légköri pollenkoncentráció jellemzően a közepes-alacsony tartományban marad.

A közlekedés során az erős oldalszél jelenti a fő veszélyt. Az erős széllökések hatására romlik a gépjármű menetstabilitása, emellett ingerlékeny sofőrök nehezíthetik a közlekedést. A balesetek elkerülése érdekében legyen nagyon körültekintő!

Vezető tünet a mai napon: kopásos eredetű ízületi bántalmak. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu/MTI

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s