h i r d e t é s

Ma kezdődik a koronavírus-vakcina tesztje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ma kezdődik a koronavírus-vakcina tesztje

2020. március 16. - 14:06

 

Rohamtempóban fejlesztik és tesztelik a védőoltást.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Kaiser Permanente Washington Egészségkutató Intézet hétfőn adja be a kísérleti koronavírus-vakcina első dózisát  – írja az AFP. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által támogatott projektnek köszönhetően 12-18 hónap múlva dobhatják piacra a védőoltást – feltéve, hogy valóban hatásos és biztonságos.

Az NIH és a Moderna magánvállalat által fejlesztett vakcinát 45 egészséges felnőtten próbálják majd ki, az alanyok eltérő dózisokat fognak kapni.

Mivel az oltóanyagban nincs benne a vírus, a megbetegedés kizárható. Az elsődleges cél most annak felmérése, hogy milyen mellékhatásokat okoz a készítmény.

Világszerte rengeteg kutatócsoport dolgozik a lehetséges védőoltás létrehozásán, de már a potenciális kezelésben is sikerült ígéretes eredményeket elérni. A vizsgálatok során a szakértők adott esetben a protokollt is megszegik, hiszen versenyt futnak az idővel.

Amennyiben a klinikai tesztek jól is alakulnak, hosszú hónapokra lesz még szükség, mire a készítményeket széles körben is elkezdhetik használni. Bár így is rekordot állíthatnak fel az új védőoltás létrehozásával, elképzelhető, hogy addigra a járvány el is múlik. (24.hu)


 

h i r d e t é s