h i r d e t é s

Magukra hagyták a vendéglátósokat és a szállásadókat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Magukra hagyták a vendéglátósokat és a szállásadókat

2020. október 28. - 10:04

 

Tartalékaikat felélték, magukra hagyták őket, valódi segítséget nem kapnak sem az államtól, sem az önkormányzattól – ez derül ki azokból a válaszokból, melyeket nagyrészt budapesti éttermek és szállodák vezetői küldtek a 24.hu-nak

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Hiába várják, nem kapnak komolyabb munkahelymegtartó támogatást a vendéglátósok és a szállásadók. Miközben tavasszal a kormány még a csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatással (kurzarbeit) és járulékkedvezménnyel segített rajtuk, a koronavírus-járvány második hullámában csupán az új Széchenyi Turisztikai Kártyával támogatják a piaci szereplőket, ami nulla százalékos hitelkonstrukciót biztosít a vállalkozásoknak. Anyagi támogatást Budapest sem nyújt a turisztikai és a vendéglátó szektornak, igaz, a belföldi turizmust népszerűsítő Restart Budapest Card mellett kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik a vállalkozókat.

A Danubius Hotels szállodáiban a szeptember 1-jei határzár után azonnal és drámaian csökkent a vendégek száma, és ezáltal a bevétel is, mind a fővárosi, mind a vidéki hotelekben – válaszolta a 24.hu-nak Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Budapesten október elején a még üzemelő szállodákban alig érte el a 10 százalékot a kihasználtság. Azzal számolnak, hogy az idén több mint 70 százalékkal is kisebb lehet a bevételük a tavalyinál. A második hullám miatt ugyan nem kellett elbocsátani dolgozókat, de tavasszal csoportos létszámleépítés volt, miután egyik napról a másikra a vállalat bevételei nullára csökkentek.

Az V. kerületi, négycsillagos Marmara Hotel értékesítési vezetője, Orbán-Nagy Brigitta szeptemberben 91 százalékos bevételkiesést tapasztalt az egy évvel korábbihoz képest, de a márciustól szeptemberig tartó időszakban is 85 százalékos volt a visszaesés. Hasonló zuhanásról számolt be Palik Csaba, a Hotel Benczúr értékesítési vezetője: náluk is 90 százalékkal esett vissza a szobaárbevétel a tavalyihoz viszonyítva. Mivel a vendéglátás valamivel jobban alakult, az összbevételük 83 százalékkal lett kevesebb.

A Marmara Hotelben az első hullám idején a dolgozók 90 százalékától megváltak, és csak minimális létszámmal tudtak újraindulni júniusban, az ősszel pedig a megmaradt állomány 10 százalékát bocsátották el. A Hotel Benczúrnál kisebb leépítés volt tavasszal, majd az 50 százalékra csökkentett munkaidő és bér miatt többen távoztak onnan és a szakmából is. A második hullám miatt egyelőre még nem kényszerültek elbocsátásra.

Habár valóban Budapesten tűnik a legrosszabbnak a helyzet, a vidéki szállodáknak sem könnyű. A székesfehérvári Szárcsa Hotel ügyvezető igazgatója, Ritter Judit drasztikus visszaesést szeptember közepe óta tapasztal, körülbelül egy hónap alatt elvesztették a vendégeik több mint 60 százalékát, a külföldieknek pedig a 90 százaléka tűnt el. Dolgozókat még nem kellett elküldeniük a második hullámban. A többi székesfehérvári szállodával és vendéglátóhellyel közösen szeretnének a városvezetéssel tárgyalni a helyi adófizetési kötelezettségük mérsékléséről. A kormányzati intézkedések közül hasznosnak tartja a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását, és a Széchenyi turisztikai hitel bevezetését, valamint a turisztikai hozzájárulás fizetésének szüneteltetését, azt viszont nem érti, miért nem csökkentik a járulékokat.

Több budapesti étterem vezetősége hozott hasonló döntést, zárva tart például a legendás városligeti Gundel étterem, de – hogy egy másik kategóriából is hozzunk példát – a Margit körúti Trófea Grill is. Akad aztán olyan vendéglő is, amely ugyan nyitva tart, de csak minimális létszámmal üzemel. A II. kerületi Kacsa étteremben békeidőben 15-en dolgoztak, jelenleg viszont csak négy embert foglalkoztatnak, a többieket "szélnek eresztették". A vendéglétszám és a bevétel 95 százalékkal csökkent, ami várhatóan még hónapokig így lesz, felemésztve talán minden tartalékukat – írta Antal Tibor. Az üzletvezető az állami és az önkormányzati segítséget firtató kérdésünkre így reagált: "Ez vicces kérdés volt, ha még tudnánk, nevetnénk rajta. A kormány ugyanis eddig semmilyen támogatást nem adott, igaz, a városvezetés sem. Az egyetlen dolog a járulékmentesítés volt, amely június végéig tartott, amikor lényegében zárva voltak az éttermek a hivatalos rendelkezések szerint. Ki után fizettünk volna, amikor nem is voltunk nyitva?"

A balatonfüredi Borcsa étterem sem érezte meg túlságosan a határzárat, csupán 5 százalékkal csökkent a forgalmuk azt és a késő esti nyitvatartási korlátozást követően. A második hullám miatt még nem kellett elbocsátaniuk dolgozókat, de a szezonalitás miatt a dolgozói létszámot 25 százalékkal csökkentették. Varga János ügyvezető igazgató a városvezetés nyújtotta támogatással elégedett, célravezető kormányzati segítségként pedig ő is a járulékok csökkentését említette. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s