h i r d e t é s

Magyarország megvétózta az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország megvétózta az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról

2023. március 21. - 05:44

Blokkolta a közös állásfoglalást a magyar kormány, így Josep Borrell, az EU külügyi képviselője a saját nevében adott ki egy nyilatkozatot. Varga Judit is akciózott.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői - Forrás: Facebook

Magyarország megakadályozta, hogy az uniós tagállamok közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról – írja a Bloomberg.

Budapest vétója miatt Josep Borrell, az EU külügyi képviselője így a saját nevében adott ki egy nyilatkozatot. Azt írta, a gyerekek elhurcolása miatti elfogatóparancs csak a kezdete annak az folyamatnak, melynek célja a háborús bűnösök felelősségre vonása.

Hétfőn az EU-s igazságügyi miniszterek is egy közös nyilatkozatot adta ki, amelyben támogatták a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Varga Judit igazságügyi miniszter viszont nem írta alá a dokumentumot.

A Nemzetközi Büntetőbíróság március 18-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, mert a testület szerint alapos a gyanú, hogy személyes büntetőjogi felelősség terheli gyerekek megszállt ukrajnai területekről történt kényszeráttelepítése miatt, ami háborús bűncselekmény. (rtl.hu)