h i r d e t é s

Matolcsy beszállt az EU-s költségvetési vitába: igazságtalan és hibás a nyugati álláspont

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Matolcsy beszállt az EU-s költségvetési vitába: igazságtalan és hibás a nyugati álláspont

2020. február 25. - 12:12

 

Igazságtalan és ezért az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A jegybank-elnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában kifejti: igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget, miszerint Közép- és Kelet-Európa megnyitotta belső piacait, /hibásan/ lehetővé tette stratégiai ágazatainak felvásárlását a nagy nyugat-európai cégek részéről, és elviselte az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit, cserébe a fejlesztési forrásokért. A mai alkudozás ennek az alkunak a megkérdőjelezése - tette hozzá.

A nyugati tőkebefektetések utáni profit ezekben az országokban nagyságrendileg meghaladta az uniós támogatásokat. A fejlett EU országok az uniós forrásokat duplán visszakapták, mert az azokból indított beruházások megrendeléseit nagymértékben a donorok cégei nyerték el - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Az elmúlt 15 évben a régióban - a jelentős előrelépés ellenére - nem épült ki nyugati színvonalú infrastruktúra, miközben a nyugat-európai üzleti jelenlét teljes körűvé vált - mutatott rá, hozzátéve, hogy ennyi idő alatt korábban  világszínvonalú infrastruktúra épült ki Nyugat- és Dél-Európában, Japánban és az ázsiai kistigriseknél.

Matolcsy György szerint az sem "fair" az alkudozásban, hogy Nyugat-Európa sokat nyer a térség negatív profitmérlegével, de ennél is többet a több millió képzett munkavállalóval.

A nyugati álláspont hibái közé sorolja, hogy a 2030-ban várható trendek felől nézve már most világos, hogy az EU lemondott a globális gazdasági versenyben való helytállásról. Az USA és Kína több nagyságrenddel nagyobb költségvetésből célzottan fejleszti a jövő technológiáit. Matolcsy György szerint a mai viták alapján várható, hogy az EU kiesik a 4.0 ipari forradalom élvonalából.

Az MNB elnöke kifogásolja azt is, hogy a pénzről folyó viták nem érintik az EU legnagyobb pénzügyi forrását: a jegybankok világát. Véleménye szerint a 2020-as évtized drámai kihívásaira nem lehet vagy monetáris, vagy fiskális választ adni,  csak a kettő együttes és célzott együttműködése lehet a megoldás.

Az igazi félreértésnek azt nevezi, hogy korunkban az alapvető erőforrások bőségére és nem szűkösségére lehet/kell építeni. Aki a pénzforradalom korában pénzbőség helyett fukar, az nem csupán a fösvénység bűnébe esik, hanem óriásit hibázik - fogalmaz.

A jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet "societas leoninának", "oroszlántársaságnak" hívja, nem Európai Uniónak

 - zárta írását Matolcsy György.

(MTI)


 

h i r d e t é s