h i r d e t é s

Matolcsy szerint teljesen rendben van, hogy az MNB több mint tízmilliárdért kétszer is megvette ugyanazt az épületet

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Matolcsy szerint teljesen rendben van, hogy az MNB több mint tízmilliárdért kétszer is megvette ugyanazt az épületet

2020. január 19. - 11:01

 

Burány Sándor próbált az jegybankelnök lelkiismeretére hatni – kioktatást kapott válaszul.

Matolcsy György - Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Összesen 10,6 milliárd forintot költött a Magyar Nemzeti Bank arra, hogy néhány éven belül kétszer is megvegye ugyanazt az Úri utca 21. szám alatti ingatlant – írtuk mi is tavaly decemberben a 24.hu részletes tényfeltáró cikke nyomán; ennek apropóján tett fel most két kézenfekvő kérdést a Párbeszéd képviselőcsoportjának MSZP-s tagja, Burány Sándor Matolcsy György jegybank-elnöknek.

1, 9 milliárdért, majd 8,7 milliárdért is kellett a jegybanknak

Az ügy részletei már ismertek, ám így is egészen megdöbbentőek: a hírportál szerint az MNB 2014-ben először a Magyar Tudományos Akadémiától, 1, 9 milliárdért vásárolta meg az épületet, amit néhány hónap után ingyen átadott a jegybank által alapított Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványnak, vagyis a PADS-nak (ez egyike azoknak a jegybanki alapítványoknak, amelyeknél egyik pillanatról a másikra 250 milliárd forint veszítette el közpénz-jellegét). 

A PADS ezután több év alatt mintegy 4 milliárd forintot fordított az épület felújítására és bővítésére – a 24. hu szerint minderre a jegybank által kapott kezdőtőkéből futotta. Így is megérhette nekik a beruházás, hiszen a befektetési összeg több mint kétszeresét keresték meg rajta: a jegybank egyik száz százalékos tulajdonú leányvállalata tavaly novemberben piaci áron, 8, 7 milliárd forintért vásárolta tőlük vissza az addigra csinosan helyrepofozott épületet.

Ez mégis kinek volt jó?

A vétel a jegybank szempontjából látványosan rossz üzletnek tűnik, ezért Burány rákérdezett az MNB elnökénél, hogy 

  • miért volt szükség az említett tranzakciókra?
  • nem tartják-e túlzásnak, hogy végül több mint 10,5 milliárdba került az MNB-nek a duplán megvett épület?

Matolcsy György kimért válaszában a jegybank november 8-i közleményére hivatkozott: eszerint „a jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az MNB által fenntartott oktatási programokat”, ezért kellett megvenni az Úri utcai ingatlant –

Ha azonban a terjeszkedés, és persze a gazdaságosság lenne a jegybank érdeke, akkor talán nem kellett volna ingyen lepasszolni az épületet a PADÁ-nak – tehetjük hozzá – hiszen úgy az épület ismert vételi és felújítási költsége is megállt volna 5,9 milliárd forintnál.

Matolcsy a túlzásra vonatkozó kérdést a jelek szerint fel sem vette, viszont számon kérte a képviselőt, amiért kérdésében nem idézte az ingatlan vételáráról szóló hivatalos értékbecslést. Az MNB ugyanis még a 24.hu kérdésére elárulta, hogy az épület vételára „a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) értékbecslési szabvány alapján került meghatározásra, mely az épület egyedi paramétereit, a felújítás költségét, illetve az elmúlt évek jelentős ingatlanpiaci árnövekedését is alapul vette.”

Kérem, a jövőben a jegybankot érintő kérdésekben az MNB által közölt tényeket is szíveskedjen figyelembe venni

- zárul hűvös utasítással Matolcsy György válaszlevele.

Összeolvadnak és építkeznének

Az ingatlan dupla megvásárlása a kioktató hangnem ellenére is zűrös ügynek számít – hiszen évek óta folyik a vita arról, hogy vajon a jegybank közpénzből végzi-e költéseit, vagy az már „elvesztette közpénz jellegét”. Előbbi esetben felmerülhet a gyanú, hogy az MNB azzal, hogy ugyanazt az épületet kétszer megvette, kárt okozott.

Az MNB-nek erre is van válasza: az épületek adásvételével kapcsolatban arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy mivel a jegybanktörvény értelmében az MNB nem költségvetési szerv, ezért bevételeit, kiadásait nem a mindenkori költségvetés határozza meg, így a beruházásai nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek.

Az ügyön ráadásul még egyet csavar az a fejlemény, a jegybank által létrehozott Pallas- alapítványok január 9-én bejelentették: egy új szervezetben, az a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) égisze alatt fognak összeolvadni. A fúziót ingatlanfejlesztési és rekonstrukciós munkák is követik, amikhez minden bizonnyal jól jön majd az MNB-től most megszerzett 8,7 milliárd forint is.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s