h i r d e t é s

Megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére a 2-es blokk számára készült zónaolvadék-csapda

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére a 2-es blokk számára készült zónaolvadék-csapda

2020. augusztus 27. - 19:10

A törökországi Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának építési területére szállították a zónaolvadékot felfogó eszközt, más néven zónaolvadék-csapdát, amely az atomerőmű passzív biztonsági rendszerének kulcsfontosságú eleme.

Az Akkuyu Atomerőmű - Forrás: Atombiztos - blogstar.hu

A zónaolvadék-csapda 5,8 m magas és 6,1 m átmérőjű, 169 tonna acélból készült kúp alakú tartály, amely vészhelyzet esetén biztonságosan felfogja a zónaolvadékot és megakadályozza, hogy a radioaktív anyagok kikerüljenek a konténmentből. Ennek köszönhetően az Akkuyui Atomerőmű védett még a legsúlyosabb balesetek ellen is. Az olvadékcsapdát minden 3+ generációs orosz atomerőművi blokkba beépítik. 

A zónaolvadék-csapda az oroszországi Tjazsmas Rt. gépgyárában készült, 2020 novemberében fogják beépíteni az Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának reaktortartálya alá. A beépítését követően a zónaolvadék-csapda és a belső berendezések össztömege eléri a 668 tonnát.

Anasztaszja Zotyejeva, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatója rámutatott, hogy az Akkuyui Atomerőmű építési munkái jól haladnközelgő főbb építési szakaszokról szólva elmondta: "A legaktívabban a munkálatok az 1. blokkon zajlanak. Az idei év további tervei között szerepel, hogy befejezzük a külső falak építését a +26,0 szintig. Ez lesz a reaktorcsarnok üzemi szintje, ami lehetővé teszi, hogy jövőre beépíthessük a reaktort és augusztusban elkezdhessük a fő keringtető csővezetékek hegesztését. Ez már a reaktor 'szívében' zajló munkát jelenti. Az Atommas, a Roszatom orosz gépgyártó vállalata négy gőzfejlesztőt gyártott az első blokk számára. Miután azok a telephelyre érnek, sor kerül a reaktortartály szállítására. A zónaolvadék-csapdát idén ősszel építjük be a 2. blokkba. Az egyéb, kiegészítő létesítmények, szerelőbázisok az üzemanyagraktár és a vezetékalagutak létesítését az említett munkákkal egyidejűleg végezzük el."

Jelenleg az Akkuyui Atomerőmű mindhárom egységében zajlanak az építési munkálatok. Az építkezés valamennyi szakaszát szigorú figyelemmel kísérik a független ellenőrző szervezetek, a Nukleáris Szabályozó Hatóság és a török Nemzeti Szabályozó Testület az NDK - Nükleer Düzenleme Kurumu csakúgy, mint az Assystem nemzetközi mérnöki csoport szakértői.