h i r d e t é s

Meghalt az amerikai választásokat manipuláló orosz hírszezési főnök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt az amerikai választásokat manipuláló orosz hírszezési főnök

2018. november 22. - 07:14

 

Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés főnöke élete 63. évében hunyt el.

Az orosz katonai hírszerzés, a GU főnöke súlyos beteg volt – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy forrás a hírszerzéstől. Igor Korobov halálhírét később a védelmi minisztérium megerősítette. Az 1956-os születésű Korobov 1985 óta dolgozott a katonai hírszerzésnél, különböző beosztásokban.

Vlagyimir Putyin 2016 januárjában nevezte ki a Katonai Főcsoportfőnökségnek nevezett, nagyhatalmú titkosszolgálat vezetőjévé, egyben az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnokává.

A GU – korábban GRU (Hírszerzési Főcsoportfőnökség) – az orosz védelmi tárca külső hírszerző szerve és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve.

A GU idén a Szergej Szkripal és lánya elleni angliai mérgezéses merénylettel és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hollandiai központja ellen megkísérelt állítólagos lehallgatási akcióval hívta fel magára a figyelmet.

Korobovot a GU több tisztjével együtt az Egyesült Államok idén márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz kibernetikai beavatkozások miatt. Oroszország következetesen tagadja ezeket a vádakat.

Az MBH Megyija nevű orosz híroldal október elején azt írta, a GU kudarcai miatt Putyin szeptember közepén berendelte Korobovot, aki a találkozó után „rosszul lett”. Névtelen informátorok akkor úgy vélték, a tábornokot leváltják, helyére Szergej Guzinov kerül, akit „Putyin szemeként és füleként” emlegettek. (MTI) / propeller.hu


 

h i r d e t é s