h i r d e t é s

Meglepheti a turistákat a készülő romániai változás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meglepheti a turistákat a készülő romániai változás

2019. január 17. - 10:21

 

Szervizdíjat vezethetnek be Romániában a vendéglátóipari cégek kezdeményezésére, a vendéglői számlához hozzáadott bevételt adóztatnák. - írja a napi.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: zoetnet

A borravaló kötelezővé tételét és annak megadóztatását javasolja a pénzügyminisztériumnak a vendéglátóipari munkáltatók egyik szakmai érdekvédelmi szervezete

- adta hírül a Maszol. Dragoș Petrescu, a mintegy 400 éttermet, sörözőt és bárt tömörítő Hora Egyesület elnöke szerint ez előnyös lenne az alkalmazottaknak, az államnak és a munkáltatóknak is.

A pincérek, bárosok jövedelmét növelné az intézkedés - állítja Petrescu -, jelenleg ugyanis a nagyvárosokban a vendégek 48 százaléka bankkártyával fizet, s ha az illetőnél nincs készpénz, akkor, ha akarná, sem tudná honorálni a személyzet szolgálatait. A jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén a nyugtán szereplőtől eltérő összeg átutalását. A Hora javaslata szerint a borravalót feltüntetnék a számlán, mint áfamentes bevételt.

Meglepő volna, ha a kormány nem kapna a javaslaton, annak ellenére, hogy volt már egy erre irányuló próbálkozás, ami balul sült el. 2012-ben rövid ideig kötelező volt a borravaló feltüntetése a számlán, ami őrületbe kergette a vendéglátósok könyvelőit, mivel minden vendég maga dönthette el, hagy-e borravalót, s ha igen, akkor mennyit.

napi.hu


 

h i r d e t é s