h i r d e t é s

Milliárdokat bukhatott a tőzsdén Mészáros Lőrinc, miután felröppent amerikai kitiltásának lehetősége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Milliárdokat bukhatott a tőzsdén Mészáros Lőrinc, miután felröppent amerikai kitiltásának lehetősége

2019. május 16. - 07:45

 

Ahogy arról beszámoltunk, a Wall Street Journal értesülései szerint az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani a magyar kormány üzleti köreit, közte Mészáros Lőrincet. - írja a 168ora.hu.

A szankció alapja, hogy az amerikaiak komolyan aggódnak Magyarország orosz és kínai közeledése miatt. Bár konkrétan nem említették, de az USA aggodalmaihoz annak is köze lehet, hogy nemrég kiderült: Mészáros Lőrinc céges érdekeltsége építheti a részben kínai forrásokból, magyar-kínai konzorciumban készülő Budapest-Belgrád vasútvonalat.

A kitiltási lehetőség hírére az összes jelentős Mészáros-érdekeltség rosszul reagált a magyar tőzsdén.

Az Appeninn 6,26, az Opus 4,9, a Konzum 2,7, a 4iG 2,3, a CIG Pannónia pedig 1,9 százalékot vesztett reggeli értékéből – írja a hvg.hu. A tőzsdei cégek összvagyona száz milliárdos nagyságrendű, így 1 százalék veszteség is milliárdokat jelenthet. A budapesti tőzsde indexe, a BUX a Mészáros-cégek bezuhanásának ellenére összességében pozitívan zárt.

Az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége idején kezdett alkalmazni olyan országok vezető gazdasági szereplőivel szemben szankciókat, ahol magas a korrupció és emberi jogsértéseket követnek el.

Emlékezetes a hat magyar személyt, köztük a NAV egykori elnökét, Vida Ildikót is érintő kitiltási botrány, aminek alapja egy amerikai étolajgyártó céget érintő magyar korrupciós ügy volt.

168ora.hu


 

h i r d e t é s