h i r d e t é s

Müller Cecília azt mondja, hogy orvosi javaslatra lehet két különböző oltást kapni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília azt mondja, hogy orvosi javaslatra lehet két különböző oltást kapni

2021. június 08. - 16:15

 

Kettő kérdés is elhangzott az operatív törzs mai tájékoztatóján

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: MTI

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiderült, hogy akinél az első oltás durva kísérőjelenségekkel járt, ott - ha ezt az orvos indokoltnak látja - a második oltásra lehet változtatás a vakcina tekintetében.

Kedvező járványadatok mellett hetente már csak két alkalommal tart tájékoztatót az operatív törzs, ezen a héten először kedden tette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, "gyakorlatilag lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma". A napi adatok közül kiemelte, hogy már 4 millió fölött van a két oltással rendelkezők száma.

"Egy kicsit fellélegeztünk, de tudjuk jól, a vírus még itt van Magyarországon" - figyelmeztetett.

Megerősítette: 6 féle vakcina áll rendelkezésre, oltópontonként 3-4 féle is.

"Aki idáig nem oltatta magát, pótolhatja ezt még" - tette hozzá.

Úgy látja, "az őszi időszakban számítani kell fertőzési lehetőségekre", ezért kérte, mindenki vegye fel az oltást.

A vakcinák továbbra is érkeznek az országba, ha tehát szükségessé válik a harmadik oltás, akkor is megfelelő oltóanyag-mennyiséggel rendelkezik az ország; "a napokban érkezik Pfizer, Janssen és Moderna vakcina is, tíz-, illetve százezrével."

Elmondta még, az oltópontok mindegyike még nyitva áll, de a későbbiekben csak annyi oltópont fog működni, amennyire szükség lesz.

Bejelentette, a keddi napon újabb tájékoztatás lesz arról, hogy akinél az első oltás után olyan reakció keletkezett, amely indokolja, ott a második oltás esetében lehet változás, más vakcinát adhatnak másodikra tehát, de csak orvosi javaslatra.

Elmondta még, Szombathelyen és Miskolcon enyhén még emelkedik a szennyvíz koronavírus-örökítőanyagos jelenléte, de mindenütt másutt csökkenés van ebben.

A vírus - mint fogalmazott - "továbbra is mutálódik", a kutatók, virológusok naponta jelentenek be új változatokat, ezért új nevezéket jegyeztek be, alfa, béta, gamma és delta vírus néven szerepelnek mostantól a vírusfajták.

Kérdések - válaszok

- Változtatnak-e az oltási protokollon, az átesettek kapnak-e csak egy vakcinát?

- A fertőzötteknek van valamifajta védettsége. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a védőoltás sokkal erőteljesebb immunválaszt vált ki, hosszabb a védelem azoknál, akik oltást kapnak, tehát nem lesz változás, a Janssen kivételével marad a két oltás.

- Szlávik János szerint biztosan kell harmadik oltás. Müller Cecília szerint?

- Számos vélemény megfogalmazódik erről. Egyelőre bármely oltóanyagnál szükség lehet harmadik oltásra, időben nem tartunk ott, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk. Kullancsoltásból is 3 oltásos séma van, könnyen lehet, hogy szükség lesz rá, a kutatások, felfedezések zajlanak, egy hónappal járunk mindig a korábbi eredményeink előtt. Minden tudományos informácót hivatalosan le fognak közölni, ahogy eddig is. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s