h i r d e t é s

Mutatjuk, hogyan nyírják ki a Soros-hálózatot a legkeményebb önkényurak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mutatjuk, hogyan nyírják ki a Soros-hálózatot a legkeményebb önkényurak

2017. április 01. - 07:52

 

Mintha csak egy franchise sorozatot vettünk volna meg az oroszoktól, úgy csengenek vissza az Orbán-kormány civilellenes hadjáratában az orosz propagandagépezet szólamai - írja a hvg.hu.

A lejárató kampányt apportáló, a "sorostalanítást" kormányprogrammá emelő tekintélyelvű rezsimek sem válogatnak az eszközökben, sőt a boszorkányüldözés kronológiája azt mutatja: van még hova süllyednünk.

Kísérteties mintázatot mutat a Soros Györgyhöz köthető intézmények és alapítványok kiszorításának története a posztszovjet térségben. Az immár a tengeren túlra is kiterjedő boszorkányüldözés azonos forgatókönyv alapján zajlik, rendre ugyanazokat a vádakat hozták fel vele és hálózatával szemben, Fehéroroszországtól az USA-ig: alkotmányellenes, felforgató tevékenységet végeznek, beavatkoznak az ország belügyeibe, meg akarják buktatni a kormányt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A volt szovjet befolyási övezetben nem válogatnak az eszközökben: adóhatósági vizsgálatok, házkutatások és akár börtönbüntetés is fenyegetheti a Soros-hálózathoz sorolt intézetek dolgozóit.

Soros démonizálásának receptjét alighanem Vlagyimir Putyin fejlesztette tökélyre, ő 2003 óta szisztematikusan támadja az amerikai milliárdost és általában minden olyan civil szervezetet, amely nem az ő politikáját propagálja. Ennek érdekében alkották meg Moszkvában a civil szervezetekről szóló jogszabályt is, amely alapján a külföldi támogatásból működő NGO-kat kötelezően "külföldi ügynökként" kell regisztrálni. Putyin harca végül a Soros által alapított alapítványok teljes kiszorításában csúcsosodott ki 2015-ben. Az egyik utolsó bástya a szentpétervári Európai Egyetem volt, amely engedélyét – bár már régóta nem Soros pénzből működik –, éppen a magyar lex CEU benyújtása előtti napokban vonták vissza.

Kronológiánkból az is kiderül, hogy Magyarország volt ugyan az első EU-tag, amely hasonlóan drákói szabályozásra szánta el magát, de máris van követője a lengyel miniszterelnök személyében, akivel mellesleg Orbán Viktor a lex CEU benyújtása előtti napon találkozott Varsóban.


Forrás: hvg.hu

A felsorolásban csak azokat az államokat tüntettük fel, amelyek a legdurvábban korlátozzák a "Soros-birodalom" tevékenységét. Ezeken a jellemzően autoriter vezetésű országokon kívül a térség számos más államában felerősödtek a Soros-ellenes hangok (Ukrajnától Montenegróig), de nem jutottak el a jogi korlátozás stádiumába.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s