h i r d e t é s

Nagy a baj a MÁV-nál, ősszel finanszírozhatatlanná válhat a működése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagy a baj a MÁV-nál, ősszel finanszírozhatatlanná válhat a működése

2022. szeptember 02. - 05:23

A MÁV a szakminisztérium segítségét kérte az akár 200 milliárd forintot is elérő idei és 2023-as többletkiadása forrásának előteremtéséhez - értesült a VG. Az állami társaság terhei elsősorban a megugrott áramárak miatt nőttek; állami mankó nélkül az ősz elejére finanszírozhatatlanná válhat a működése.

A kép illusztráció! - Forrás: MÁV-Start

A MÁV-csoport már a tavalyi tervezés során kalkulált az áram- és üzemanyagköltségei növekedésével, a tényadatok azonban a prognózisnál drasztikusabb emelkedést mutatnak. A VG.hu úgy tudja, hogy a személyszállító leányvállalat, a MÁV-Start Zrt. első féléves tényleges energiaköltsége közel a négyszerese volt az egy évvel korábbinak.

A vasúttársaság gondjait tetézik a járványhelyzet mérséklődő, de mindmáig érezhető hatásai a bevételekben és a védekezési ráfordításokban, vagy az elhúzódó háború miatt gyarapodó kamatterhek is.

A lap információja szerint akár már az ősz elején finanszírozhatatlanná válhat a vasúttársaság működése. A cégcsoport a szakminisztérium közbenjárását kéri az idén és jövőre összesen akár 200 milliárd forintnyi többletforrás előteremtéséhez.

További bizonytalanságot hoz a rendszerbe a mozdonyvezetők sztrájkkezdeményezése, a szakszervezet a tavalyi infláció hatásait ellentételező béremelést próbál kikényszeríteni. (Napi.hu)