h i r d e t é s

Nagyon gyorsan gazdagodik a magyar elit - új adatok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nagyon gyorsan gazdagodik a magyar elit - új adatok

2019. január 10. - 07:32

 

A felső 50 ezer vagyona évente 12-15 százalékkal gyarapodik. A társadalmi különbségek nőnek, a felső középosztálynak jó esélye van a felemelkedésre, de az igazi elitet 1000-1500 szupergazdag alkotja.

A kép illusztráció! - Forrás: foter.ro

Összesen 463 milliárd forinttal nőtt tavaly kilenc hónap alatt a legvagyonosabb magyarok, a privátbanki ügyfelek megtakarítása - derül ki a Blochamps Capital friss elemzéséből. 2017 év végén a privátbanki vagyon még 4141 milliárd forint volt, ez 2018 szeptember végére 4604 milliárdra hízott. - írja a Napi.hu

"A hazai vagyonos populáció ugyan szerényebb mértékben bővül a nemzetközinél, ám összességében minden bizonnyal a privatizációs időszak éveit is felülmúló vagyonosodást tud felmutatni egy néhány ezer fős elit, amelynek a top húszezer mellett az elmúlt években lett kivételes lehetősége élénkebb gazdasági szerepet vállalni" - állapítja meg Karagich István, a Blochamps ügyvezető igazgatója.

A vagyonos elitbe nem könnyű bekerülni. A privátbanki ügyfelek száma az elmúlt években nem is nőtt számottevő mértékben. 2015 végén még több mint 48 ezer kliens tartozott ebbe a körbe, tavaly szeptember végén már kevesebb mint 43 ezer. Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy 2017 elején az Erste átvette a Citibank lakossági üzletágát, és számos, a Citinél még privátbanki körbe sorolt ügyfelet a prémium szegmensbe helyezett át. Pedig Magyarországon viszonylag könnyű bekerülni a privátbanki ügyfelek közé, a belépési limitek ugyanis nemzetközi összevetésben alacsonyak. 20 millió forinttól már elérhető privátbankinak nevezett szolgáltatás, 50-70 millió környékétől pedig már választani is lehet a privátbanki szolgáltatók között.

A középosztály vagyoni ereje csökken

A társadalmi különbségek is egyre nagyobbak Magyarországon. Miközben a felső tíz százalékba már háztartásonként évi 5-6 millió forintos jövedelemmel be lehet kerülni, a gazdasági elitbe való bejutáshoz viszont már évi 15 millió forint körüli jövedelem kellene. A klasszikus értelemben vett középosztály vagyoni ereje folyamatosan csökken, a felső középosztály azonban jobb feltételekkel vághat neki a felemelkedésnek, hiszen a kormányzat számos intézkedése is főleg ennek a rétegnek kedvez.

A valódi elitet Magyarországon csupán 1000-1500 ember alkotja, ők évente legalább 300 milliót tesznek félre - állapítja meg a Blochamps.

A jövőben a felső 50 ezres réteg még tovább gazdagodhat. 2020-ig a Blochamps várakozásai szerint évente 12-15 százalékkal növekedhet a leggazdagabbak összesített vagyona, vagyis már az idén ötezer milliárd forint fölé emelkedhet a megtakarításuk.

Nagyon változó a belépési küszöb

A privátbankokba - a Blochamps adatai szerint - legkevesebb 10 millió forintos vagyonnal lehet bejutni, a Generali Alapkezelő már ekkora megtakarítással rendelkező klienseket is befogad. A legmagasabb belépési korlát a bécsi székhelyű, ám Magyarországon is jelen lévő Gutmannál van, ott egymillió euró (320 millió forint) fölötti vagyonú ügyfeleket szolgálnak csak ki. Az átlagos ügyfélvagyon ennek egyébként több mint a kétszerese, 786 millió forint. (A Gutmann számai egyébként nem szerepelnek a magyarországi összesített adatok között.)

A valódi elitet Magyarországon csupán 1000-1500 ember alkotja, ők évente legalább 300 milliót tesznek félre.

Viszonylag alacsony a belépési korlát a Takarékbanknál (20 millió forint) és a Budapest Banknál (25 millió), az MKB, a K&H és az UniCredit 100 milliós korlátja pedig a magasabbak közé tartozik.

Vannak olyan szolgáltatók, amelyek kétféle privátbanki kategóriát különböztetnek meg. Az OTP-nél 30 millió forinttól már be lehet jutni a privátbanki kliensek közé, a kiemelt privátbanki körbe azonban csak 80 millió forintos vagyonnal kerülhetnek be az ügyfelek.

Az átlagokat nézve a legvagyonosabb kliensek az MKB-nál vannak, amelynek privátbanki ügyfelei átlagosan több mint 380 millió forinttal rendelkeznek. A Hold Alapkezelő és a Friedrich Wilhelm Raiffeisen ügyfelei is ott vannak az elit elitjében 255 millió, illetve 215 millió forintos átlagos megtakarításaikkal.

A privátbankok méret szerinti összevetése a változó belépési korlátok miatt nehéz. A piacvezető szerepet több szolgáltató is a magáénak tartja. Az OTP-nek - részben a viszonylag alacsony, 30 milliós belépési limit miatt - 2018 szeptemberében 22,5 ezernél is több ügyfele volt, ami a teljes privátbanki ügyfélkör több mint fele. A kezelt vagyonból azonban csupán 1665 milliárd van az OTP-nél, ami az összvagyon 36 százaléka.

A második helyen az MKB áll, náluk 1400 ügyfél és 533 milliárd forint van, ebbe az állományba azonban beleszámítják a családok teljes vagyonát. Vagyon tekintetében a harmadik helyen a Friedrich Wilhelm Raiffeisen áll, amely 520 milliárd forintot kezel 2422 ügyfele számláin.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s