h i r d e t é s

Navracsics Tibor a vártnál is nagyobb uniós elvonásokról beszélt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Navracsics Tibor a vártnál is nagyobb uniós elvonásokról beszélt

2022. szeptember 16. - 06:19

" Mi nem hivatalosan sem kaptunk hasonló döntést"

Navracsics Tibor - Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A tervek szerint jövő hét hétfőn kerülnek az Országgyűlés elé az Európai Bizottságnak tett ígéretekkel kapcsolatos törvényjavaslatok. A miniszter reményei szerint ez azt jelzi majd a bizottság felé, hogy nemcsak a vállalásai komolyak a kormánynak, hanem a végrehajtás is. Az új korrupcióellenes hatóság kapcsán úgy vélekedett: Magyarország annyi vádat kapott már a közbeszerzések miatt, hogy „érdekünk az, hogy egy olyan közbizalmat élvező intézmény jöjjön létre, ami monitoroz, ellenőriz és referenciapontként szolgálhat”.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, utoljára Elisa Ferreira uniós biztossal tárgyalt az uniós pénzekről szűk két héttel ezelőtt Prágában egy informális ülésen. 

Navracsics elmondása szerint a tárgyalás során úgy értékelték, hogy a szakértői tárgyalások is jó ütemben haladnak. Arra a kérdése, hogy egyelőre miért nem sikerült mégsem megállapodni, azt válaszolta, hogy: mert még nem járt le a határidő a bizottsági válaszadására. Ez szeptember 22, ekkortól tudunk továbblépni – jelentette ki. A miniszter szerint ennek a határidőnek a tekintetében időarányosan jól állnak ahhoz, hogy még az év végéig megszülethessenek a megállapodások.

Lázár János a Tranziton azt mondta: szerinte azért nincs még egyezség, mert Navracsics Tibor „sokat tárgyal, de nem úriemberekkel, hanem gazemberekkel”.

A miniszter erre reagálva elmondta: a megállapodás fő akadálya a bizalomhiány volt, ami az intenzív kommunikáció hiányából adódott, miközben egy folyamatos kommunikációra van szükség, amit most – elmondása szerint – sikerült is újraindítani.

Szerinte Lázár Jánosnak kiváló helyzetértékelő-képessége van, csak költői képekkel kicsit kiszínezte a történetet a Tranziton. Sokszor előfordul, hogy tagállami politikus hasonló megjegyzéseket tesznek a bizottság tagjaira, akiknek ez benne is van a fizetésükben, hogy ezeket le kell nyelniük, ezért nem volt különösebb visszhangja a megjegyzésnek – vélekedett.

Közbeszerzési eljárások

Navracsics a beszélgetés során azt is elárulta, hogy az unióval kapcsolatos megállapodás következő állomása az lesz, hogy jövő hét hétfőn az Országgyűlés elé kerülnek a törvényjavaslatok. A miniszter reményei szerint ez azt jelzi majd a bizottság elé, hogy nemcsak a vállalásai komolyak a kormánynak, hanem a végrehajtás is.

Mint elmondta, az uniós levél részleteiről azért nem szivárgott ki semmi, mert a felek megállapodtak arról, hogy a tárgyalás eredményessége érdekében megpróbálják elkerülni a politikai háttérzajt, ami eltérítené a feleket.

Navracsics Tibor elmondása szerint a korrupcióellenes hatóságot függetlenségét a nyílt pályázaton megválasztott vezetők fogják biztosítani. Maga a pályázatot értékelő panel is független emberekből fog állni, olyan nemzetközileg is ismert és elismert személyekből, akik meg tudják ítélni, hogy ki állhat egy ilyen hatóság élére – magyarázta, és hozzátette: Brüsszellel is egyeztetnek majd a vezetőkről.

A miniszter szerint Magyarország annyi vádat kapott a közbeszerzések miatt, hogy "érdekünk az, hogy egy olyan közbizalmat élvező intézmény jöjjön létre, ami monitoroz, ellenőriz és referenciapontként szolgálhat”.

Arra reagálva, hogy vannak Magyarországon olyan pályázatok, amelyeknél egyszerűen nem lehet kiszűrni, hogy ne egyszereplős legyen a közbeszerzés, elmondta: meg kell nézni, hogy ilyen esetekben hogy lehet bevonni másokat is. Magyarország egy kicsi piac, ezért erős a hajlam a koncentrációra, de uniós céges bevonásával is lehet oldani ezt a koncentrációs hajlamot – vélekedett.

Uniós források befagyasztása

Több hír is szárnyra kelt arra vonatkozóan, hogy a vártnál is több pénzt tarthat vissza Brüsszel Magyarországtól.

Navracsics azt mondta, ők nem hivatalosan sem kaptak hasonló döntést. A miniszter azt ígérte, hogy a kormány november végéig-decemberig el fogja végezni, amit megígért, azért, hogy elkerüljék azt a vitát, ami a bizottság és Lengyelország között van. Ha látják, hogy az összes jogszabály megszületik, akkor talán elérjük azt a bizalmi szintet, amikor a bizottság azt mondja, hogy a magyar féllel lehet együttműködni – fogalmazott.

Helyreállítási alap

Navracsics elmondása szerint formális döntés még nem született arra vonatkozóan, hogy a kormány kíván-e élni az uniós hitellel.  2022 végéig lehet igényelni, de egyelőre a támogatási részt akarjuk véglegesíteni – mondta, hangsúlyozva, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a Nemzeti Újjáépítési Terv formájáról, ugyanis azt tartják előnyösnek, ha úgy adják be, hogy az EB is egyetért a benne foglaltakkal.

Ha ez megtörtént, akkor lépünk tovább a hitel irányába is – szögezte le.

EP-vita

A mai napon került sor a magyar jogállamisági helyzetet értékelő vitára az Európai Parlamentben. A vitán egyetlen egy kormánytag sem vett részt. Navracsics Tibor azt mondta, azért, mert nem kapott meghívást. Ha kapott volna, elment volna – tette hozzá. (atv.hu)