h i r d e t é s

Ne menjenek a nők egyedül az utcára - mondja az osztrák rendőrfőnök a kölni támadások után

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ne menjenek a nők egyedül az utcára - mondja az osztrák rendőrfőnök a kölni támadások után

2016. január 10. - 15:05
0 komment

 

Miközben a kölni támadások után a város rendőrfőnökének idő előtt nyugdíjba kellett mennie, Bécs rendőrfőnökét is többen támadják a kijelentései miatt. Gerhard Pürstl-t azzal vádolják, hogy figyelmeztetésével a nőkre hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy a támadásokat elkövető férfiakat hibáztatná.

Fotó: Europress / Sascha Schuermann - Getty Images

A bécsi rendőrfőnök azt mondta, hogy "a nők általánosságban ne járjanak sötétedés után egyedül az utcákon, kerüljék a gyanúsnak kinéző környékeket, és szórakozóhelyeken is csak olyanoktól fogadjanak el italt, akit ismernek".

Miközben a kölni támadások után a város rendőrfőnökének idő előtt nyugdíjba kellett mennie, Bécs rendőrfőnökét is többen támadják a kijelentései miatt. Gerhard Pürstl-t azzal vádolják, hogy figyelmeztetésével a nőkre hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy a támadásokat elkövető férfiakat hibáztatná.

A bécsi rendőrfőnök azt mondta, hogy „a nők általánosságban ne járjanak sötétedés után egyedül az utcákon, kerüljék a gyanúsnak kinéző környékeket, és szórakozóhelyeken is csak olyanoktól fogadjanak el italt, akit ismernek” - írja az Independent.

Az ellentmondást keltő nyilatkozat a legnagyobb osztrák lapban, a Die Kronéban jelent meg. Az újságot korábban elmarasztalta az Osztrák Sajtótanács, amiért bevándorló-ellenes érzelmeket gerjeszt. A lapot bocsánatkérésre kötelezték, miután kiderült, hogy fotókat hamisított szíriai menekültekről.

Pürstl rendőrfőnök nyilatkozatával arra reagált, hogy Európában szexuális bűncselekmény-hullám játszódott le. A láncolatnak nemcsak a több százas nagyságrendű kölni támadások a részei, hanem az ausztriai Salzburgban is letartóztattak három férfit szilveszter éjjelén elkövetett szexuális inzultusokért. Az osztrák politikusok viszont elítélték és a sajtóban élesen bírálták Pürstl hozzáállását. Azt mondják, hogy viselkedése azt sugallja, mintha az áldozatokat hibáztatná a szexuális jellegű támadások elkövetői helyett.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter azt mondta: „A rendőrség garantáltan zéró toleranciával kezel minden egyes szexuális zaklatási ügyet. Mi, nők, nem fogjuk tűrni, hogy a szabadságunkat, hogy akkor és oda menjünk, amikor és ahová csak akarunk, akár egyetlen milliméterrel is megnyirbálják”.

Sandra Frauenberger, az Osztrák Szociáldemokrata Párt nőjogi szóvivője hozzátette: „Amikor ilyen incidensek történnek, nem annak kellene az első reakciónak lennie, hogy a nőket óvatosságra intik. A helyes reakció az, ha mi, mindannyian összefogunk, hogy együtt dolgozzunk ez ehhez hasonló problémák leküzdésén”.

Mindeközben a kölni rendőrfőnöknek, a 60 éves Wolfgang Albersnek le kellett mondania: kötelező jelleggel nyugdíjazták, és élesen bírálják azt, ahogyan a Kölnben kialakult helyzetet kezelte. Kritizálták többek között azért, mert nem hozta nyilvánosságra, hogy a gyanúsítottak között menedékkérők is vannak. Mostanra az osztrák rendőrséget is érik hasonló vádak, mert kiderült, hogy az új év kezdete óta már 10, nők ellen elkövetett szexuális jellegű bűncselekményt jelentettek szerte az országban. Egy osztrák rendőrségi szóvivő azt mondta, az áldozatok védelmében nem adtak hírt a bűncselekményekről. Gerhard Pürstl pedig arra hivatkozik, hogy azok a tanácsok, amelyek a nőknek adott, már hosszú évek óta az általános bűnmegelőzési gyakorlat részét képezik.

 

faktor.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s