h i r d e t é s

Negyvenévnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek tömegükből az új-zélandi gleccserek (videó)

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Negyvenévnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek tömegükből az új-zélandi gleccserek (videó)

2020. június 25. - 07:00

 

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének kutatói.

Új-Zéland. Forrás: pixabay.com

A szigeten húzódó Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el – mondta Andrew Lorrey klimatológus.

Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne – vélte Lorrey.

Húsz-harminc ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani

 – magyarázta.

A kisebb gleccsereket 2018-2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek

– közölte a kutató.

A tengeri hőhullámok és a rekordmagas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzek hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét

– tette hozzá.

A 15,9 trillió liter víz az Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő

– mondta a kutató.

(MTI)


 

h i r d e t é s