h i r d e t é s

Nem titok mekkora bírságot kapott a Mátrai Erőmű Zrt. a környezetszennyezésért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem titok mekkora bírságot kapott a Mátrai Erőmű Zrt. a környezetszennyezésért

2020. március 02. - 08:49

 

Napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől. A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár – ecsetelte egy helyi asszony a lapnak. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak.

A Greenpeace Magyarország számos lakossági bejelentést követően november 20-án délután mintákat vett a Mátrai Erőmű környéki vizekből - Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Arról, hogy a vizsgálatok lezárula után vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - itt írtunk.

Decemberben írtuk meg, hogy a gyöngyösiek csak a médiából értesültek arról, hogy gondok voltak a Mátrai Erőmű környezetvédelmével.

A büntetést az erőmű melletti, Őzse-völgyi víztározóból a környező patakokba jutott szennyezés miatt rótta ki a katasztrófavédelem.

Állapolgári közérdekű adatigénylésre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Szolgálat az alábbi tájékoztatást adta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (továbbiakban: BAZ MKI) 2020. január 27-én érkezett, Mátrai Erőmű Zrt-t (a továbbiakban: üzemeltető) érintő rendkívüli vízszennyezési bírsággal kapcsolatban benyújtott közérdekű adatkérésére az alábbi tájékoztatást adom:
A bekövetkezett vízminőségi esemény kivizsgálására és a jogszerű, biztonságos üzemeltetés biztosítására irányuló hatósági eljárások folyamatban vannak. A további társhatóságok hatáskörét érintő felülvizsgálati eljárások kezdeményezésére az intézkedés megtörtént, a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározóval és a Bene-patakkal kapcsolatban történt bejelentés pillanatától a lakosság védelméért felelős szervként teszi a dolgát.
A BAZ MKI az üzemeltetőt az Őzse-völgyi ipari víztározóból 2019.07.22 és 08.28 között kibocsátott szennyvíz által okozott rendkívüli vízszennyezés miatt a 35500/10623-1/2019.ált. számú határozattal 2.104.302,- Ft bírság megfizetésére kötelezte, melyet üzemeltető teljesített.

A határozatot >> ide kattintva << lehet elolvasni

A Mátrai Erőművel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja >>


 

h i r d e t é s