h i r d e t é s

Nemcsak Horvátország, de Szlovénia szennyvíziszapja is Magyarországra ömlik, hisz a pénznek nincs szaga

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nemcsak Horvátország, de Szlovénia szennyvíziszapja is Magyarországra ömlik, hisz a pénznek nincs szaga

2019. július 19. - 09:31

 

Tavaly az összes szlovén szennyvíziszap Magyarországra kerülhetett, 30 ezer tonnát importáltunk. - írja a nepszava.hu.

Forrás: hirhugo.hu/mszp.hu

2018-ban Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre – értesült a Siol.net szlovén hírportállal együttműködő 24.hu. A szlovén környezetvédelmi és területrendezési felügyeletettől (IRSOP) azt tudták meg, 2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre. Mivel az Eurostat adatai alapján az ország szennyvíztermelése 2010 és 2015 között évente 26 és 30 ezer tonna között mozgott, ezért

kijelenthető, hogy 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkban dolgozták fel.

Az IRSOP azt is elárulta, hogy Pápa-Tapolcafőre - ahol a lerakó egy fideszes képviselő családjának érdekeltsége - 2015-ben kezdték meg a szállítást, Székesfehérvárra pedig - ahová fél Horvátország szennyvíziszapja is került tavaly - 2018-ban. Az előzmények azonban ennél is messzebbre nyúlhatnak vissza, ugyanis egy 2012-ben közölt, ma már csak egy blogon elérhető cikk szerint már 7 évvel ezelőtt arról döntöttek Mariborban, hogy tonnánként 76 eurós költséggel felszámolnak egy helyi telepet, az ott elhelyezett, régebbi szennyvíziszapot átszállítják Magyarországra, a később keletkező újabb adaggal együtt.

Nagy port kavart az utóbbi hetekben, hogy különböző cégek külföldről származó, nagy mennyiségű szennyvíziszapot hoztak, vagy terveznek behozni Magyarországra. A 24.hu szerint például Egerszalókon természetvédelmi területen tervezik szennyvíziszap lerakását, Székesfehérváron a város határába került nagy mennyiségű hulladék, aminek messze elér a szaga. Emiatt a város fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András rendkívüli közgyűlést hívott össze és bírálta az engedélyt kiadó Pest Megyei Kormányhivatalt.

További importot a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni - bár nem tervezik a teljes tiltást -, és felülvizsgálják a meglévő engedélyeket

- közölte csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Már múlthéten bejelentette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő egy kérdésére válaszul, hogy a kormány vizsgálja a történéseket és szigorítani akarja a szennyvíziszap-kezelésre vonatkozó jogszabályokat. Varga-Damm ezt úgy kommentálta a Népszavának, hogy a szabályok már így is elég szigorúak, csak nem tartatják be őket. A többi pedig az önkormányzati választás kampányához tartozó színjáték.

Miután kiderült, hogy a horvát főváros teljes évi szennyvíziszapja és egész Szlovénia termése Magyarországon landol, a 24.hu a Pest Megyei Kormányhivatalt és a hulladékügyekben illetékes két minisztériumhot, az agrár-, illetve az innovációs tárcát is megkereste. Kérdéseikre nem válaszoltak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s