h i r d e t é s

Németh Szilárd is határon túliakkal akarhatott nyerni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Németh Szilárd is határon túliakkal akarhatott nyerni

2018. április 12. - 12:22

 

„Segítsen má’, nem találom a Fideszt!” - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: 444.hu

Kettős állampolgárok segíthettek befolyásolni a választások eredményét Csepelen, értesült a hvg.hu. Több száz, turistaként viselkedő, "privát idegenvezetők" által a szavazófülkébe is kísért kettős állampolgárral lehetett találkozni április 8-án abban a választókerületben, ahol Németh Szilárd még így sem nyert. Mindez nagyon hasonlít ahhoz, amit az ország keleti, határ-közeli településein lehetett tapasztalni.

Az elmúlt napokban több tucat csepeli szavazókör különböző – nem kormánypártok által jelölt – delegáltjait megkeresve egyértelműen az rajzolódott ki

- írja a hvg.hu -, hogy nagy arányban jelentek meg az urnáknál vasárnap erdélyi születésű, csepeli lakcímmel bíró szavazók. Sokan voltak olyanok is, akik bár szintén rendelkeztek a szavazókörük területére szóló lakcímkártyával, a magyar nyelvet még annyira sem beszélték, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy milyen kommentárokat fűz a szavazólap átadásához a szavazóköri delegált. Ez utóbbiak mindenütt kísérőkkel jelentek meg, akik nem egyszer a szavazófülkébe is velük mentek.

Egy ellenzéki párt a hvg.hu-nak nyilatkozó delegáltja például tudatosan kezdte figyelni a születési hely rovatot az igazolványokon, és feltűnt neki, hogy kiemelkedően nagy számban érkeznek például a Maros megyei Szovátán születettek, akik mind az adott lakótelep ugyanazon 3 lépcsőházába volt bejelentve.

Szavazókörében csaknem 40 határon túli születésű szavazó jelent meg. Nemcsak a lakótelepes környéken jöttek 40-en, máshol 20-an vagy 30-an határon túliak: ugyanerről számolt be egy királyerdei és több olyan szavazókör delegáltja is, akik – az esetleges önkormányzati retorziótól tartva – még megbízásuk helyszínét sem szerették volna elárulni. Sok helyen az volt árulkodó, hogy a szavazók turistaként viselkedtek, például "milyen szép!" felkiáltással már a szavazókörnek helyt adó iskolaépületet is lelkesen fényképezték.

A vasárnap megjelent rengeteg határon túli esetében - a lap információi szerint - nincsen szó helyben lakásról. Bár valóban létesítettek egy XXI. kerületi lakcímet, valójában azonban nem élnek ott, csak a választás idejére, szavazni érkeztek Magyarországra.

A csepeli lakcím feljogosította őket, hogy lista mellett egyéni képviselőre is szavazzanak. Hogy kit is támogattak, azt beszámolók alapján lehet sejteni: előfordult, hogy "ízes magyarsággal" beszélő választó hangosan kért segítséget, mert nem találta a Fideszt szavazólapján. Borbély Lénárd, a kerület fideszes polgármestere pedig egy videót tett közzé, amelyen a Fidesz csepeli jelöltje, Németh Szilárd határon túlról – Székelyudvarhelyről, Nagyszalontáról és egyéb településekről – érkezett "csapataik" vezetőit mutatja be büszkén Orbán Viktornak a lap szerint.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy összesen hány ilyen szavazó lehetett, de a 94 szavazókörből csak a lap által elért tucatnyi ember beszámolója alapján máris több százas nagyságrend rajzolódik ki. Sokat mondhatott volna, ha össze lehet hasonlítani, hogy az április 8-ihoz képest a négy évvel ezelőtti választáson, illetve a 2016-os népszavazáson hányan szerepeltek az egyes szavazókörök választói névjegyzékében - ezek az adatok azonban éppen vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapjával kapcsolatos problémák miatt.

A lap érdeklődött a határon túli szavazók csepeli bevetéséről Németh Szilárdnál, a Fidesz alelnöke azonban - hasonlóan minden korábbi HVG-s megkereséshez - csak annyit mondott, "köszönöm szépen".

A teljes cikk itt olvasható.

Illusztráció: 444.hu/nepszava.hu


 

h i r d e t é s