h i r d e t é s

Névnapozás a nagyvilágban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Névnapozás a nagyvilágban

2022. szeptember 12. - 09:36

A névnapok ünneplését számos történet övezi, és bizony máshogy állnak hozzá az emberek a témához itthon és külföldön. Néhány helyen ügyet sem vetnek rá, míg más országokban felér egy születésnappal. Na és igen, olyan vidékek is vannak, ahol nem is tudják, mi fán terem a névnap. Európa nagy részén és Amerikában viszont szívesen köszöntik fel egymást a polgárok. 

Forrás: nevnap.info

Nos, lássuk, mitől függ, hogy egy adott országban ünneplik-e vagy sem és mit kell tudni ezekről a hagyományokról!

A vallási tényezők szerepe

Sokan nem is tudják, de a névnap ünneplése szorosan összefügg a vallással.  Napjainkban talán az a legfontosabb, hogy mennyire különleges egy név és milyen jelentés társul hozzá, s ebben a Névnap Infó online felülete is segíthet nekünk.

Viszont régen egészen más volt a helyzet. A középkorban például szokás volt szenteket, vértanúkat ünnepelni, valamint azokat a személyeket, akiket róluk neveztek el.

Persze ez ma már nem teljesen így van, hiszen minden embernek kijár a tisztelet és a köszöntés a saját neve napján. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a névnapozásnak napjainkban semmi köze a kereszténységhez.

A világon számos olyan ország van, amelyekben egyáltalán nem is alakult ki a névnaposok felköszöntésének hagyománya. Szóval, ha külföldön jársz, ne várd, hogy felköszöntsenek téged!

Mit kell tudni a névnapi listáról?

Az, hogy az adott napon kit, milyen nevet kapó személyt ünneplünk meg, azt minden országban egy névnapi lista szabja meg. Természetesen ez nem egyforma minden országban, hanem eltér egymástól.

Általában az ország nevei és a hivatalos névnapi dátumai szerepelnek benne. Találkozhatunk viszont különféle névváltozatokkal, amelyek akár több listán is szerepelhetnek. Ilyenkor nem ritka eset, hogy minden országban ugyanazon a napon ünneplik azt a nevet, de az sem kizárt, hogy teljesen más napra esnek.

Mi befolyásolja azt, hogy milyen nevet választunk?

Egy újszülött gyermek a szüleitől kapja a nevét és ilyenkor számos tényező hatással van a nevet adó személyekre.

Egyrészt, a személyes vélemény hat a folyamatra, hiszen mindenkinek más az ízlése a nevek világában is. Másrészt, nagyon befolyásolhatja a döntést az aktuális trend.

Magyarországon például egyre inkább divatba jött a külföldi eredetű nevek adása. Számos szülő olyan név után kutat, amelyet ma még nem is nagyon ismernek mások. De láthattunk már példát arra is, hogy valaki egy mesehős nevét adta  a gyermekének, szóval a Disney még mindig tarol ezen a téren.

Végül, de nem utolsó sorban talán a legfontosabb a név jelentése. Attól függően, hogy milyen sorsot szánnánk gyermekünknek, mit tennénk prioritásnak az életében, különféle nevek közül válogathatunk.

A névnapozás más-más szerepet kap a világ egyes pontjain vagy az is lehet, hogy egyáltalán nem jut szerephez.

Reméljük, érdekesnek találtad ezt a kis ismertetőt és szívesen barangolsz te is a nevek világában, amelyek között talán újakkal is találkozhatsz!

Címkék: 

Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky