h i r d e t é s

Nobel-díjasok arra figyelmeztetnek, hogy a korlátozások veszélyeztetik a demokráciát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nobel-díjasok arra figyelmeztetnek, hogy a korlátozások veszélyeztetik a demokráciát

2020. július 01. - 07:05

 

Fenyegetést jelentenek az emberi és politikai jogok érvényesülésére a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatása érdekében elrendelt korlátozások - figyelmeztetett többek között tucatnyi Nobel-díjas személyiség egy csütörtökön közzétett nyílt levélben.

A kép illusztráció! - Forrás: DW

A levelet több mint ötszázan írták alá, köztük a Nobel-díjas Lech Walesa egykori lengyel államfő és Szvetlana Alekszijevics belorusz író, illetve Carl Bildt volt svéd külügyminiszter, valamint a korábbi lett és mozambiki elnök, Vaira Vike-Freiberga és Joaquim Chissano, közölte az MTI.

"Még egyes demokratikusan megválasztott kormányok is olyan rendkívüli jogkörökkel küzdenek a világjárvány ellen, amelyek korlátozzák az emberi jogokat és erősítik az állami ellenőrzést, tekintet nélkül a jogi kötöttségekre, a parlamenti felügyeletre vagy az alkotmányos rend visszaállítására vonatkozó időkeretekre" - mutattak rá.

"Nem véletlen, hogy a jelenlegi pandémia egy olyan országból indult ki, amelyben elfojtják az információ szabad áramlását, és megbüntették azokat, akik felhívták a figyelmet a veszélyre" - hangsúlyozták Kínára utalva az aláírók.

"A Covid-19-válság ijesztő vészjelzés, sürgető figyelmeztetés, hogy veszélyben vannak a szabadságjogok, és nem lenne szabad ezek érvényesülését adottságnak venni" - hangsúlyozták.

A levelet körülbelül hetven demokráciapárti szervezet is támogatásáról biztosította. (MTI)

 


 

h i r d e t é s