h i r d e t é s

Nyilvánosak a videofelvételek, verték a betegeket a mozsgói szociális otthonban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyilvánosak a videofelvételek, verték a betegeket a mozsgói szociális otthonban

2019. május 09. - 07:04

 

Nyilvánosságra hozták a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazásokról szóló videókat. Az RTL Klub Házon kívül című műsorában mutatták be azokat a felvételeket, amelyeken az otthon lakóit üti és szidalmazza két gondozó. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: pixabay.com

A műsor megszólaltatta azt a nőt, az otthon egykori dolgozóját, aki a felvételeket készítette. Azért rögzítette a történteket, hogy bizonyítsa a bántalmazásokat. A felvételeket a TASZ-hoz juttatta el. A jogvédők azonnal panaszt tettek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál, bejelentésük nyomán indult vizsgálat, amely megerősítette a bántalmazás tényét, bár bizonyítani nem tudta.

Az intézmény volt dolgozója szerint rendszeresek voltak az ilyen esetek, amelyekről több dolgozó is tudott, mégsem tettek semmi. Ő viszont képtelen volt tétlenül nézni, mi történik, ezért rögzítette a megdöbbentő jeleneteket.

Az egyik felvételen a gondozó azért üti meg többször is és szidalmazza az ágyában fekvő, mentális fogyatékossággal élő fiatal férfit, az otthon egyik lakóját, mert rossz helyre tette a ruháját. A nő megkérdezte a gondozót, hogy mit csinált, ő azt felelte, hogy csak egy légy volt ott. A nő nem tudta kollégáját számon kérni, mert elmondása szerint a gondozó egy agresszív férfi volt. A fiatal férfi pedig nem tudta elmondani, mi történt, mert nem tud beszélni.

Egy másik felvétel szerint egy női gondozó egy Down-szindrómás fiút ütött és szidalmazott fürdetés közben. Mindezt azért, mert azt mondta a fiúnak, hogy dobja a földre a szivacsot, amivel őt fürdette, a fiú pedig ezt nem értette. Eközben egy másik gondozott nő várakozott meztelenül fürdetésre.

Más felvételen pedig a gondozottak bántalmazásáról beszéltek az alkalmazottak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára először sajtótájékoztatón jelentette be, hogy feljelentést tett valótlan állítások miatt, és megkérdőjelezte a felvételek létezését. A TASZ kapcsán pedig sorosista szervezetet emlegetett. Pár nappal később újabb sajtótájékoztatón jelentette be, hogy eljutottak hozzá a felvételek, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. A műsorban azt mondta, hogy

belső vizsgálatot rendelt el az intézményben, ami néhány nap alatt lezárult. A felvételeken szereplő két dolgozót kirúgták, de rajtuk kívül más felelőst nem találtak.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

168ora.hu


 

h i r d e t é s