h i r d e t é s

Ömlik a pénz a határon túli magyarokhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ömlik a pénz a határon túli magyarokhoz

2019. június 28. - 10:45

 

Az elmúlt évben, az év közbeni átcsoportosítások eredményeként két és félszeresére nőtt a határon túli a határon túli támogatásokat osztogató Bethlen Gábor Alap büdzséje. - írja a napi.hu.

A magyar kormány támogatásával tankonyhát adtak át a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégiumban 2019. május 8-án. Forrás: MTI Fotó: Kiss Gábor

Egyedi elbírálással, a Miniszterelnökség szakmai javaslatai" alapján 75 milliárdot osztottak ki, a pénz nagy része Erdélybe ment

- közölte a hvg.hu.

Tavaly 90,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből a főként a határon túli támogatások elosztásáért felelős Bethlen Gábor Alap, illetve kezelője, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA)

- idézi az állami cég közhasznúsági jelentését és beszámolóját a portál. Az összeg annak fényében még figyelemre méltóbb hogy a a 2018-as költségvetés 2017-es tervezésekor és elfogadásakor csak 26,1 milliárd szerepelt ezen soron.

Vagyis az alap támogatása közel 250 százalékkal nőtt a 2018-as, több tucatszoros átcsoportosítások eredményeként. A végén "nemzetpolitikai támogatásokra" 88 milliárd jutott, ebből 85 milliárdot ki is fizettek, 3 milliárd 2019-re csúszott át, az alapkezelő pedig a tervezett 1,2 milliárd helyett 1,7 milliárdból működhetett. A Magyarság Háza programra 200 millió, az iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul! programra 2,2 milliárd jutott.

A 2020-as költségvetésben összesen 92,8 milliárdot szánnak nemzetpolitikai/határon túli támogatásokra - ebben nincsenek benne a távol-külföldi, például az üldözött keresztények segítését célzó támogatások - , amit a portál szerint annak tükrében nehéz komolyan venni, hogy 2018-ban csak a BGA költése hízott fel erre a szintre. A BGA támogatása soron mindössze 38,9 milliárd szerepel.

napi.hu


 

h i r d e t é s