h i r d e t é s

Orbán Balázs Twitteren listázza a svéd politikusokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Balázs Twitteren listázza a svéd politikusokat

2023. március 24. - 07:53

Orbán Balázs Twitteren fejtette ki csütörtök este, miért vonakodik a kormány jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Orbán Balázs - Forrás: Twitter/Orbán Balázs

A fideszes többségnek az a problémája, hogy az ország vezetői többször kifejezték aggályaikat az Orbán-kormány irányai miatt. A miniszterelnök politikai igazgatója a posztban fel is sorolja a svéd politikusi mondatokat, amik rosszul érintették.

Megidézi többek között Johan Pehrson foglalkoztatási és integrációs minisztert, aki a magyar kormányt „idegengyűlölőnek" és „nacionalistának" nevezte tavaly, és Jessika Roswall EU-ügyi miniszter közel két éves nyilatkozatát is, amelyben felszólította az Uniót, hogy állítsa le a Magyarországnak történő kifizetéseket, amíg nem teljesítjük a jogállamisági feltételeket. Orbán Balázs ezzel egyértelművé teszi, hogy a magyar parlamenti többség a jelenlegi kormánnyal - nem a témához kapcsolódóan - egyet nem értő svéd politikusi nyilatkozatok miatt hátráltatja az ország csatlakozását.

Február végén a Fidesz kihelyezett frakcióülésén kiderült, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozás tavaszi ülésszak elejére ígért jóváhagyása még nem teljesen lefutott ügy - Hende Csabával, a parlament törvényalkotásért felelős alelnökével készített interjúnkat itt olvashatják -, majd később az is, hogy legkorábban a március 27-i héten szavazhat a parlament a két ország tagságáról.

Múlt héten fideszes delegáció látogatott Stockholmba és Helsinkibe, ahol világossá tették, hogy meg fogják szavazni a csatlakozást, de közben itthon arról beszéltek a fideszes politikusok, hogy az elmúlt években ezekből az országokból durva sértések érték Magyarországot. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a kormány köszönetet várna, amiért hozzájárult a finn csatlakozáshoz, Svédország ügyéről pedig jó eséllyel a tavaszi ülésszakban szavaznak majd. (444.hu)