fbpx Orbán belső köre visszalőtt a kormányt bíráló Matolcsy Györgyre | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán belső köre visszalőtt a kormányt bíráló Matolcsy Györgyre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán belső köre visszalőtt a kormányt bíráló Matolcsy Györgyre

2021. szeptember 12. - 16:16

 

A miniszterelnök bizalmi köréből Parragh László iparkamarai elnök után Nagy Márton volt MNB-alelnök is bírálta az infláció miatt a jegybank elnökét.

Rövid időn belül zúdult össztűz Matolcsy Györgyre, miután Orbán Viktor kormányfő belső köre „rárontott” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökére – összegezte az elmúlt hét gazdaságpolitikai tanulságait a hvg.hu. Kiemelték Nagy Mártonnak, a jegybank volt alelnökének egy konferencián tett megjegyzését, amely szerint:

„A gazdaság irányítása egy kézben van Magyarországon, a miniszterelnöknél, ezen ne vitatkozzunk, a végrehajtás viszont több intézménynél, és jó húzás volt a munka operatív törzsekre való kiosztása.”

Mint írják a távozása után Orbán főtanácsadójának kinevezett Nagy Márton ezzel volt főnökének, Matolcsynak „szúrt vissza”. Nagy szerint a magas infláció az ára a gyors gazdasági kilábalásnak és az alacsony munkanélküliségnek. Mint mondta, ugyan a magas infláció szükséges rossz, a jegybanknak erre reagálnia kellett, és jól tette, amit tett, vagyis hogy az MNB szigorítási ciklusba, kamatemelésbe és a gazdaságélénkítési eszközei leépítésébe kezdett.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadójáról a lap megjegyezte: teljesen váratlanul távozott májusban az MNB-től, a háttérinformációk szerint pedig azért mert szerint személyesen Matolcsy György jegybankelnökkel alakult ki konfliktusa. Azt azonban Nagy egyértelműen jelezte, hogy a gazdaságpolitikának szerinte  jelenleg két fő feladata van, az infláció kordában tartása (ez a jegybank dolga), és a tartós konjunktúra biztosítása, vagyis a gazdaság élénkítése (ez a kormány dolga). 

A hvg.hu visszaidézte Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének augusztus végi kifakadását, megemlítve, hogy a szintén Orbán bizalmasaként ismert vezető is egy konferencián bírálta Matolcsy Györgyöt a magas infláció miatt.

„Az MKIK évek óta jelzi, hogy az inflációs pálya kedvezőtlenebb, mint ahogy az MNB mondja, a szerkezete meg még annál is rosszabb. Az unión belül nálunk a legmagasabb a pénzromlás, az az állítás pedig megmosolyogtat, hogy most rossz, de majd három hónap múlva jobb lesz. Ez nem így van, sajnos egyszerűen nem igaz”

– hangoztatta Parragh.

A kamarai elnök pedig azért külön korholta az MNB-t, hogy „figyelmeztetés nélkül” megszüntette a kis- és közepes vállalkozások támogatására kitalált Növekedési Hitelprogramot. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek