h i r d e t é s

Óriási átrendeződés lehet az ellenzéki oldalon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási átrendeződés lehet az ellenzéki oldalon

2019. május 26. - 21:45

 

Forrás: magyarnemzet.hu

A hivatalos eredményekre 11 óráig várni kell, de a Magyar Nemzet közzétette a 36, majd a 88 százalékos feldolgozottságnál mért részeredményt, amely alapján pedig az ellenzéki oldalon óriási felfordulás jöhet:

a Demokratikus Koalíció és a Momentum a vártnál is – sokkal – jobban, az MSZP, a Jobbik és az LMP a vártnál sokkal gyengébben szerepelt.

A Magyar Nemzet által közölt előzetes eredmények szerint a 16 százalékot gyűjtő DK egyedül több (négy) mandátumot szerezhet, mint az összes többi ellenzéki párt együttvéve. Nyilvánvaló, hogy miközben a Fidesz letarolta az országot, a választás győztese az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferencpártja lesz, és rajtuk kívül csak az először (a jelek szerint rögtön két) mandátumot szerző Momentum örülhet 9 százalékos eredményének. A Jobbik tavaly még húsz százalékot szerzett, most harmadannyit. Az MSZP is szinte lefelezte támogatottságát az országgyűlési választáshoz képest, és kevesebb mint fele annyi szavazatot szerzett, mint a DK.

Mutatunk néhány szavazóköri adatot, ami jelzésértékű lehet:

  • Pécsen van olyan szavazókör, ahol a Fidesz 141 szavazatot gyűjtött (54%), a DK 35-öt (13%), a Momentum 24-et (9%), az MSZP 20-at (8%), a Jobbik pedig mindössze 10 szavazatot kapott (4%), a Mi Hazánk 9, az LMP 8 voksot (3%).
  • Újpesten is olyan szavazóköri eredményekről hallottunk, ahol a DK mögött a Momentum a harmadik, és Pomázról is ugyanezt jelentették. De a IV. kerületben még olyan szavazókör is van, ahol a Momentum 23%-kal a második helyen végzett – ez négyszer annyi, mint amennyit az MSZP szerzett ugyanott.
  • A hagyományosan baloldali Ajkán az egyik szavazókörben a Fidesz 40%-ot kapott, a DK 21%-ot, az MSZP 13%-ot, a Jobbik és a Momentum 7%-ot, a Mi Hazánk 5%-ot, az LMP 2%-ot. Itt is az látszik, hogy a DK bőven az MSZP elé került.
  • Az LMP Budapesten is leszerepelt, a 4 százalék már jó eredménynek számít tőlük a fővárosban, vidéken pedig helyenként a Mi Hazánk is előttük végzett.
  • Az MSZP-ben emiatt már biztosra veszik, hogy a második mandátum (Szanyi Tiboré) sem lehet meg, a Momentumnak pedig lassan biztosra vehető a második mandátum, vagyis nemcsak Cseh Katalin, hanem Donáth Anna is Brüsszelbe készülhet.

24.hu


 

h i r d e t é s