h i r d e t é s

Óriási tömeg tüntetett a tanárokért Budapesten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási tömeg tüntetett a tanárokért Budapesten

2022. október 15. - 05:59

A nap több flashmobbal és élőlánccal kezdődött, délután Miskolcon és a fővárosban tartottak nagyszabású tüntetést.

Tanáraik fegyelmi leveleit égették a diákok a Belügyminisztériumnál - Beni Kiss/Pesten Hallottam/Facebook

Minden eddiginél több diákok és szülők által szervezett szolidaritási akciói kíséri a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett pénteki tanársztrájkot országszerte, miután az elmúlt hetekben a tankerületek újabb határt átlépve kirúgással fenyegető levelekkel kezdték bombázni a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, sőt: megkezdődtek a kirúgások is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete gyűjtése szerint már legalább 75 pénteki megmozdulásról lehet tudni: a reggel a legtöbb helyen élőlánccal indul, emellett már délelőtt is várhatók tüntetések – több esetben teljes tankerületeket, vagyis több iskola diákjait, szülőit és pedagógusait utcára hívva. Mindeközben a pedagógusok az őket kötő szigorított törvény nyújtotta szűkös lehetőségek közt sztrájkolnak vagy épp – többek közt a sztrájkot gátló törvény ellen is tiltakozva – polgári engedetlenséghez folyamodnak.

Késő délutántól pedig a tüntetéseké volt a főszerep – diákok tüntetnek többek közt Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Debrecenben, valamint számos településen szerveznek demonstrációt a szülők is gyermekeik jövőjéért.

A Hősök terei tüntetésről a Mérce élője:

Élő közvetítés a budapesti Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium diákjainak és polgári engedetlenkedő tanárainak demonstrációjáról:

Élő közvetítés a dunakeszi tankerület iskoláinak tüntetéséről:

Élő közvetítés a Móricz Zsigmond körtéri diáktüntetésről:

Amikor a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél - hangzott el a belügyminisztérium előtti színpadon. Szerintük tanáraik azt mutatták meg, hogy lehet erkölcsös embernek maradni. Ők folytatják, mert nem félnek.Forrás:
Beni Kiss/Pesten Hallottam/Facebook

A Belügyminisztérium előtti tüntetésen a szónokok arról beszéltek, mennyire büszkék a tanáraikra.

„Olyan dolgot tanítanak nekem és az egész országnak, ami a társadalmunk legnagyobb hiányossága: a bátorságot. A hatalom szerint ezek az emberek rossz példát mutatnak nekünk, de szerintem a lehető legjobbat! Kiállnak, nem adják fel, megmutatják, hogy lehet ebben az országban erkölcsös embernek maradni akkor is, amikor a hatalom ennek a csíráját is igyekszik eltaposni. Mit kapnak cserébe? Megalázó, gyáva fenyegetéseket!” - hangzott el.

A hatalom szerintük nem tesz különbséget:

Minden tanárnak ez a köszönet azért, hogy a hátukon viszik ennek az országnak a jövőjét!

Azt mondták, a tankerület a szemébe sem mert nézni a megfenyegetett tanároknak. „Postai úton küldték a fenyegető leveleket. Meddig tudnak elbújni? Meddig tudnak azzal védekezni, hogy ők csak parancsot teljesítettek?”

Úgy gondolják, ellenfelüknél nincsenek szabályok. Legújabb taktikájuk a körülményes levélírás, így ők is írtak egy levelet Pintér Sándornak.

Amennyiben folytatja ezt az elfogadhatatlan, erkölcstelen és diktatórikus magatartását, a saját állását kockáztatja! Nem fogjuk eltűrni, hogy nem biztosít nekünk megfelelő oktatást!

- üzenték. Változást szerintük csak kitartással és törhetetlen lelkesedéssel lehet elérni.

Vannak bizonyos dolgok, amiket a magyar nép nem enged, nem tűr el! Egy buta országot könnyű megfélemlíteni és elnyomni. Akarjuk mi ezt? Nem!

- mondta a szónok. „Pintér, gyere le!” - jött a válasz.

Ezután egy másik diák lépett a színpadra, aki arról beszélt,

amikor a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél.

Bejelentették a Grund, a Diákok a tanárokért, a pécsiek, a szegediek, a szentesiek, a győriek, a csabaiak, a gyulaiak mind összefogtak, és megalakították az Egyesült Diákfrontot.Forrás- Mérce/Facebook

„Folytatjuk!” - skandálta a tömeg.

(szmo.hu/merce.hu)