h i r d e t é s

"Örökség végveszélyben" - A Google a klímakatasztrófa ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Örökség végveszélyben" - A Google a klímakatasztrófa ellen

2020. január 30. - 15:01

A világ kulturális és civilizációs örökségének helyszíneit nap mint nap fenyegetik természeti katasztrófák, háborúk, az ipari terjeszkedés és a túlzott turizmus hatásai. 

Forrás: Android Authority

Google Arts & Culture, hogy felhívja a figyelmet a helyzet súlyosságára, elindította “Heritage on the edge” azaz Örökség végveszélyben elnevezésű projektjét, egy új online bemutatót,  melynek keretei között öt, a klímaváltozástól érintett egyedi világörökségi helyszínt ismertet. Csatlakozzon hozzánk és tekintsen meg 50 online kiállított tárgyat, 3D modellt, Utcakép túrát, illetve interjúkat szakértőkkel és  a helyi közösségek képviselőivel.

A bemutatott helyszínek:

1. Rapa Nui (Húsvét-sziget), 


Forrás: pixabay.com

2. Kilwa Kisiwani (Swahili-part, Tanzánia), 


Forrás: Twitter

3. Edinburgh-i vár (Skócia), 


Forrás: SANDEMANs NEW Europe

4. Bagerhat történelmi mecsetegyüttese (Banglades), 


Forrás: wikipedia

5. Chan Chan ősi városa (Peru).


Forrás: Flickr

A projekt során a Google Arts & Culture a CyArk nonprofit szervezettel, az ICOMOS-al (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) és az éghajlatváltozás kulturális helyszínekre gyakorolt hatásával leginkább tisztában levő helyi szakértőkkel működött együtt.

A projekt része a Google Arts & Culture programjának, mely 80 ország 2000 kulturális intézményével együttműködve szeretne minél nagyobb mennyiségű kulturális anyagot elérhetővé tenni, amihez bárki, bárhonnan hozzáférhet.

Több információ a Google Arts & Culture-ről: itt

Google Arts & Culture alkalmazása ingyenesen elérhető iOS-ra és Androidra.