h i r d e t é s

Putyinék nagyon berágtak két magyarra, ijesztő üzenetet tolmácsolt az orosz külügy

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Putyinék nagyon berágtak két magyarra, ijesztő üzenetet tolmácsolt az orosz külügy

2017. április 21. - 09:27

Moszkva arra számít, hogy a magyar hatóságok biztosítják a szovjet és orosz katonák magyarországi emlékműveinek sérthetetlenségét - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a hét elején két férfi festékkel dobálta meg a budapesti Szabadság téri emlékművet.

Az emlékművet dobálták meg / Fotó: Youtube / Blikk.hu

Mint ismert, két aktivista az orosz befolyás elleni tiltakozásul vízbázisú - könnyen lemosható - festékkel töltött lufikkal dobálták meg az emlékművet, tettükért 30 ezer forintos pénzbirságot kaptak.

"Számítunk arra, hogy a vonatkozó kétoldalú kormányközi megállapodásoknak megfelelően a magyar hatóságok meghoznak minden szükséges intézkedést az országban lévő szovjet és orosz emlékművek sérthetetlenségének biztosítására" - közölték az orosz külügyminisztériumban.

A tárca kitért a magyar rendvédelmi szervek operatív fellépésére, akik már a tetthelyen előállították az elkövetőket.

"A vandálok neve ismert. Két helyi liberális aktivistáról van szó, akik kormányellenes állásponttól indíttatva, önreklámozásuk érdekében nem riadnak vissza semmilyen, még a legkegyeletsértőbb módszerek alkalmazásától sem"- idézte a külügyminisztérium állásfoglalását a TASZSZ orosz állami hírügynökség, hozzátéve "hogy az elkövetők azóta nyilvánosan bocsánatot kértek tettükért".

Két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket. A bíróság mindkét férfira garázdaság miatt 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki. (MTI)