h i r d e t é s

Sikerrel zárult az egyik ausztrál koronavírus-vakcina tesztelésének első fázisa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sikerrel zárult az egyik ausztrál koronavírus-vakcina tesztelésének első fázisa

2020. augusztus 02. - 06:13

 

Victoria állam idősebb lakosai lehetnek a következő tesztalanyok, akiket beolthatnak a potenciális Covid-19 vakcinával, amely pozitív eredményeket mutatott az első kísérleti szakasz során.

A kép illusztráció! - Forrás: AARP

A COVAX-19 nevű ellenszérum-aspiráns az Adelaide-ben működő Vaxine cég fejlesztése alatt áll, laboratóriumaik pedig a Flinders Egyetem épületeiben találhatóak.

Az első tesztfázis alatt 18 és 65 év közötti önkéntesek kaptak COVAX-19 vagy placebo oltást. Az egyik résztvevő Frank Pangallo újságíró, parlamenti képviselő volt, aki a következőket nyilatkozta az ellenszérummal kapcsolatban: "Jól érzem magam. Már a második dózist kaptam meg, semmilyen mellékhatást nem észleltem magamon. Nagyon izgatott vagyok a pozitív eredmények miatt."

A kísérletek vezető professzora, Nikolai Petrovsky elmondta, a védőoltás mindez idáig veszélytelennek bizonyult, egyúttal az emberek szervezetében kellő mennyiségű antitestek termelődtek: "Komolyabb mellékhatást egyáltalán nem tapasztaltunk egyetlen delikvensnél sem. Magabiztosak vagyunk, mivel úgy tűnik, a szer működhet – reméljük, hogy egy sikeres vakcina lehet a kezeink a között."

A szakember hozzátette, ha a további tesztelések is ígéretes végkimenetellel zárulnak, az oltóanyag akár már idén év végére az orvosok rendelkezésére állhat. Mostantól kezdve az idősotthonokban élő pácienseken fogják vizsgálni a COVAX-19 hatékonyságát és az immunválaszok minőségét.

Ha bebizonyosodik, hogy az idősek szintén jól viselik az oltásokat, valamint biztonságos lesz a készítmény az ő korcsoportjuknál is, azzal óriási előrelépéseket tehetnének akár globális szinten is egy tökéletes vakcina megalkotásához.

"Most azokat a helyszíneket keressük Victoriában, ahol elkezdhetnénk az újabb tesztjeinket. Azok a személyek is számításba jöhetnek, akik már az első fáziskor jelentkeztek, de leginkább a koronavírus-fertőzésből felgyógyultakra, illetve az idősebbekre koncentrálnánk." - zárta gondolatait Petrovsky. (liner.hu)


 

h i r d e t é s