h i r d e t é s

SZAVAZZON! Ön szerint Orbán politikai stílusa kiéhez áll közelebb?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
2017. május 30. - 14:21

 

Három fogalmat kell tisztáznunk a kérdés megválaszolása előtt; populizmus, demagógia és autokrácia.

populizmus a politikai ideológia egyik ága, latin eredetű szó, jelentése: népszerű. A nép, a választók bizalmának megszerzéséért - kivitelezhetetlen lózungokkal - operáló irányzat, mivel a nép óhajai örökre csak óhajok maradnak. A populizmus bizonyos nézetek szerint a népet egy, kizárólag a saját érdekeit szemei előtt tartó (szűk) hatalmi elit elnyomásban tartja, megfosztja a hatalomba való beleszólástól, ennélfogva a populisták elsőszámú célja a gazdasági, politikai és egyéb (köz)intézmények „visszahódítása” az „elittől” a „népnek”.
demagógia (a görög δημος (demos, nép) és αγωγειν (agógein, vezetni) szavakból) a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetős, részigazságokon vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére.
Az autokrácia (magyarul: egyeduralom, önkényuralom) olyan politikai rendszer, amelyben a politikai hatalom egésze egyetlen személy (vagy személyek kis zárt csoportja) kezében összpontosul. A hatalom birtoklását az autokrata többek közt a hagyománnyal, a kritikus erőforrások ellenőrzésével, vagy személyes karizmájával igazolhatja.

Donald John Trump

1946. június 14-én született New Yorkban, amerikai üzletember és médiaszemélyiség; 2017 óta az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.
Karrierjét a The Trump Organization vállalat elnökeként építette fel. 2017. január 20-án, elnöki esküjét követően lépett hivatalba hazája 45. elnökeként. Trump gazdag üzletemberként és harsány médiaszemélyiségként lett ismert, ezt követően lépett politikai pályára, ahol azonban rögtön elnökjelöltnek jelentkezett be, így Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első amerikai elnök, aki elnökségét megelőzően semmilyen politikai tisztséget nem töltött be, egyúttal az eddigi legidősebb és leggazdagabb hivatalba lépett elnök. Politikai kampányát és elnökségének kezdetét botrányok sorozata kísérte, elemzők szerint populista és demagóg ígéretekkel nyerte el az elnökséget, amit jelentős tiltakozásokkal és konfliktusokkal teli elnöki időszak követett. Politikai szerepére árnyékot vetett Oroszország gyanítható befolyása is a választási kampányban. (wikipedia)

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin

Leningrádban született, 1952. október 7-én. 2000–2008 között az Oroszországi Föderáció sorrendben második elnöke, 2008 májusától kormányfője volt.
A 2012. március 4-én megtartott orosz elnökválasztás első fordulójában aratott fölényes győzelme eredményeként a harmadik elnöki ciklusára tért vissza a Kremlbe. A Forbes magazin 2013-as felmérése szerint a világ legbefolyásosabb embere. Regnálása egyre markánsabban mutatja az autokrácia jeleit, mely Richard Pipes harvardi professzor szerint az orosz konzervativizmus lényegi eleme. (wikipedia)

Recep Tayyip Erdoğan

Isztambulban született 1954. február 26-án. Iszlamista politikus,Törökország miniszterelnöke 2003 és 2014 között, valamint az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke. 2014. augusztus 28-tól Törökország köztársasági elnöke. (wikipedia)

İlham Heydər oğlu Əliyev 

Bakuban született 1961. december 24-én. Azeri politikus, Azerbajdzsán jelenlegi elnöke és az Új Azerbajdzsán Párt vezetője.
Egy 2016 őszén megrendezett népszavazás felhasználásával végrehajtott alkotmánymódosítás lehetővé tette az alelnöki poszt létrehozását, amelyre saját feleségét, Mehriban Aliyevát nevezte ki. (wikipedia)

Nurszultan Abisuli Nazarbajev

Alma-Ata közelében született, 1940. július 6-án. Kazahsztán elnöke.
Nazarbajev rendszere diktatórikus: üldözik az ellenzéket, az emberi jogokat megsértik, üldözik a független médiát és a szólásszabadságot, Nazarbajev körül személyi kultuszt építenek, és nem biztosítják a választások tisztaságát.(wikipedia)

Emmanuel Macron

Amiensben született, 1977. december 21-én. Francia politikus, volt szocialista párti miniszter és befektetési bankár. A francia Ötödik Köztársaság nyolcadik elnöke.
A 2016-ban általa alapított En Marche! párt jelöltjeként első helyen végzett, a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt, a 2017-es franciaországi elnökválasztás április 23-án tartott első fordulójában, és a május 7-ei második fordulóban őt választották meg Franciaország következő köztársasági elnökének. (wikipedia)

Angela Merkel

Hamburgban született 1954. július 17-én. Német politikus, 2000 óta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, 2005 óta Németország kancellárja.
A világ egyik legbefolyásosabb emberének tartják, a Forbes 2015-ös listája szerint például a második legnagyobb hatalmú ember a világon, egyben a legbefolyásosabb nő. Az Európai Unió politikájára gyakorolt hatása meghatározó. (wikipedia)

Robert Fico

Nagytapolcsányban született 1964. szeptember 15-én. Szlovák jogász, politikus, a Smer–SD párt elnöke; 2006. július 4. és 2010. július 8. között, valamint 2012. április 4-étől Szlovákia miniszterelnöke.
Pozsonyban, a Comenius Egyetem jogi karán végzett, majd a Szlovák Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetének munkatársa lett. 1987-ben belépett a Csehszlovák Kommunista Pártba. 1990 januárjától, épp a bársonyos forradalom után, egy rövid időszakot tanulmányi célból az Egyesült Államokban töltött. (wikipedia)

Képek forrása: wiklipedia

 

h i r d e t é s