h i r d e t é s

Szavazhattak a kormánymédia olvasói, a három lehetőség mind ugyanaz volt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szavazhattak a kormánymédia olvasói, a három lehetőség mind ugyanaz volt

2020. február 27. - 15:06

 

A helyi közélet elsőszámú lapja, a korábbi Népújság, a mai Heves megyei Hírlap, amelyik néhány éve fideszes kézbe került, és a többi megyei lappal együtt a Mediaworks és a KESMA nevű propagandaholding alá tartozik, egyáltalán nem tartotta fontosnak közölni saját olvasóival, hogy a pillanatnyilag a világ legnagyobb fenyegetésnek számító járvány potenciális veszélyeztetettjei.

Kérdések a heol.hu-ról "válaszok" a veol.hu-ról

Tegnapig nem az történt, hogy az egri kormánylap a kormány és a Fidesz álláspontját közölte a járvány ügyében, hanem egyáltalán nem közölt semmit a fenyegetettségről. A kizárólag a kormánypropagandából tájékozódó heves megyeieket így a legnagyobb meglepetésként érhette, hogy az ellenzéki Mirkóczki polgármester bezáratta a városi uszodát a fertőzésveszély miatt.

Kb. úgy, mint a győrieket Borkai polgármester lemondása, mert aki kizárólag a helyi Kisalföldet olvasta, egyáltalán nem tudott semmit a kormánypárti politikus szex- és korrupciós botrányáról. De az legalább csak a városukat és a pénzüket érintette, nem az egészségüket és az életüket, mint Egerben.

A kormánypropaganda 3 napig próbálta elhallgatni az ügyet.

Ha nincs a néhány a Fidesztől még mindig független orgánum, soha ki sem derül dolog. A sajtó és a propaganda között ez a legfőbb különbség.

  • A sajtó tájékoztatni akar. Vagy kiszolgálni a közönség kíváncsiságát.
  • A propagandát ez nem érdekli. A propaganda irányítani akar, uralkodni a közvéleményen.

Ezt jól mutatja például az a szavazógép is, ami szerdán még az összes megyei lap honlapján fent volt. Ebben sikerült újabb szintet lépniük.

Amikor a kormány azzal indokolja a közpénzből folytatott propagandát, az ún. nemzeti konzultációt, hogy "kíváncsi az emberek véleményére", akkor természetesen hazudik. Nem kíváncsi rá, hanem befolyásolni akarja. De legalább formailag vannak lehetőségek, amik közül választani lehet.

Természetesen csak formailag, mert az egyik a fehér kérdés:

Ön szerint a kormánynak Magyarország érdekeit kell követnie?

Erre válaszoljon valaki nemmel. A másik a fekete:

Ön szerint a kormánynak Magyarország érdekeivel ellentétesen kell cselekednie?

Ez a sugalmazó kérdés tökéletes példája, nem kínál valódi választási lehetőséget. Úgy tesz, mintha létezne ugyan alternatíva, de az nem valódi. Pontosan így működött az Orbán-kormányok összes eddig ún. nemzeti konzultációja, mind a 8. Nincs okunk feltételezni, hogy ezúttal, a börtönzsúfoltsági és szegregációs kártérítések ügyében máshogy lesz.

De mostanra már ezzel sem voltak elégedettek. A KESMA megyei lapjai olyan szavazógépet közöltek (lásd a képen), amin egyáltalán nincs választási lehetőség. Mindegyik válasszal

csak támogatni lehet a kormányálláspontot.

Nem a képről maradtak le az a lehetőségek, hogy nem támogatom, vagy nem tudom/nem érdekel, hanem egyáltalán nem is kínált fel ilyet a kormánypropaganda vezérkara.

  • A Fidesz álláspontját csak támogatni lehet.
  • Vagy esetleg támogatni.

Ez már akkora innováció az emberek véleményének megismerésében, hogy doktor Göbbels vagy a sztálini propaganda irányítói is elégedetten csettintenének.

Ha az Orbán-rezsim követi a tendenciát, amit tények elhallgatása és a választási lehetőségek formálissá tétele, illetve teljes kizárása kirajzol, akkor

1.  a következő választás kitűzéséről a kormánypropaganda nem számol be,

2.  a szavazólapon is a Fidesz-KDNP és a Csak a Fidesz! közül lehet választani.

Természetesen kizárólag az emberek véleményének minél jobb megismerésének érdekében.

b1.blog.hu


 

h i r d e t é s