h i r d e t é s

Szijjártó: nincs miért szégyenkeznünk a demokrácia és a jogállamiság kérdéseiben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó: nincs miért szégyenkeznünk a demokrácia és a jogállamiság kérdéseiben

2019. július 15. - 15:29

 

Élesen támadta Manfred Webert Szijjártó Péter külügyminiszter a Passauer Neue Presse című bajor regionális lapnak adott interjújában.

Forrás: MTI

Szerinte ugyanis Weber súlyosan megsértette Magyarországot, amikor a ZDF közszolgálati tévé egy műsorában úgy nyilatkozott, hogy inkább letesz a bizottsági elnökségről, ha ebben a magyar szavazatokra szorulna.

Ugyanakkor Szijjártó rámutatott: addig a magyar kormány támogatta Webert, bár nem mindenben voltak azonos véleményen. "Ám Weber nem tudta megszerezni a többséget az Európai Parlamentben, és hazugság, ha ezt úgy állítják be, mintha erről Magyarország tehetne" - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz továbbra is az EPP tagja akar-e maradni, Szijjártó kifejtette: ez az EPP migrációval kapcsolatos álláspontjától függ. Szijjártó balratolódást vetett az EPP szemére, azzal, hogy a frakció túlságosan hagyta magát az Európai Parlamentben befolyásolni a szociáldemokratáktól.  "Hogy továbbra is az EPP tagja akarunk-e maradni, az attól függ, hogy hogyan fognak eldőlni ezek a kérdések… Európa kudarcba fulladt migrációs politikájának véget kell vetni, mert hatalmas biztonsági és kulturális kockázatokkal jár. Mi világossá tettük, hogy egyetlen illegális migráns sem jöhet Magyarországra, és megvédjük a déli és nyugati határainkat. Ez a magyar emberek egyértelmű döntése, ők Magyarországot a magyarok országaként akarják megőrizni. Ehhez jogunk van" - mondta.

Szijjártó visszautasította a magyarországi jogállamiság helyzetét érő bírálatokat. "Egyáltalán nincs miért szégyenkeznünk a demokrácia és a jogállamiság kéréseiben" - mondta, és azzal vádolta Frans Timmermanst, valamint szociáldemokrata párttársait és a sajtót, hogy "túlnyomórészt hazugságokat terjesztenek Magyarországról, hallomásból szerzett értesülésekre, vagyis valamiféle diffúz érzékelésre hivatkoznak". "Ha Magyarországon megsértenék a demokráciát, vagy a jogokat, a kormánynak hosszú kormányzati ideje után nem lenne rekordszintű támogatottsága" - idézte Szijjártó Pétert az interjúból közreadott előzetes. (hirklikk.hu)

Kapcsolódó cikkek: 

 

h i r d e t é s