h i r d e t é s

Szívatják a vállalkozásokat a bértámogatások kifizetése helyett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szívatják a vállalkozásokat a bértámogatások kifizetése helyett

2020. június 03. - 13:36

 

"Formai hiányosságra" hivatkozva utasítják el a vállalkozások bértámogatási kérelmeit, amelyek ellen fellebezni sem lehet

A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő óriásplakát Pécsen 2020. május 3-án. - Forrás: MTI/Sóki Tamás

Olyan bizonyítást kérnek számon vállalkozásoktól, amit azok a kérelmek alapján be sem adhattak.

Budapest Főváros Kormányhivatalához (BFKH) adott be csökkentett munkaidős bértámogatás iránti kérelmet egy éttermet és cukrászdát üzemeltető vállalkozás, írja a 24.hu. Kérelmüket április 30-án azzal utasította el a kormányhivatal, hogy "… nem nyert kellő bizonyítást az, hogy a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll…"

Számos, másik vállalkozás esetében is ez volt az elutasítás indoka, ami azért meglepő a számukra, mert a beadandó kérelemben nem szerepel olyan rubrika, szövegrész, csatolandó melléklet, amelyen keresztül a vállalkozás bizonyíthatná, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatás gazdaságilag közvetlen és szoros összefüggésben áll a veszélyhelyzettel.

Először, az április 16-tól beadható kérelemben ugyan valóban fel kellett tüntetni, hogy „milyen gazdasági körülmények tették szükségessé a munkaidő csökkentést, amelyek szoros összefüggésben vannak a veszélyhelyzettel”, azonban amikor pár napra rá lazítottak a bértámogatás feltétételein, a kérelmet is megújították április 26-tól, és abban már nem szerepel ilyesmi. A lazításról szóló rendelet szerint pedig az új szabályokat a már folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazni kellett.

A 24.hu két hete a BFKH-tól is próbálta megtudni, szerinte jogos volt-e az elutasítás, és ha igen, miért. Azonban választ azóta sem kapott.

A helyzetet nehezíti, hogy a kormányrendelet szerint az elutasított csökkentett munkaidős bértámogatási döntéseket nem lehet megfellebbezni – ez a határozatokban is szerepel. A vállalkozások legfeljebb annyit tehetnek, hogy még egyszer beadják a kérelmet, hátha másodjára nem kérnek rajtuk számon olyasmit, ami nem is szerepel a kérelemben. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s