h i r d e t é s

Tamás Gáspár Miklós: Röhej, amit Gerő András Orbánról állít

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tamás Gáspár Miklós: Röhej, amit Gerő András Orbánról állít

2020. július 21. - 10:27

 

TGM Orbán megosztó "értelmiségpolitikájáról", Gerő Andrásról és Fodor Gáborról

Tamás Gáspár Miklós - Fotó: Klubrádió

Mások mellett, Gerő András és Fodor Gábor is részét képezik annak a kormány indította propagandamanővernek, amelynek lényege, hogy a látszólag az ellenoldalhoz tartozó emberek olyan fórumokon, ahol egyébként liberálisok és baloldaliak nem szólalhatnak meg, a saját álláspontjukból kiindulva fényezik, dicsérik, mentegetik az Orbán-rendszert – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus. Szerinte ide tartozik Szörényi Levente és Bródy János látogatása is a rendszer egyik leggyalázatosabb képviselőjénél, Demeter Szilárdnál, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójánál, egyben a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztosnál, amely eseményt egy júniusban közzétett fotó is megörökített.

Az Orbán-rendszer közismert kritikusai közzé tartozó TGM szerint a Gerő és Fodor által kifejtett nézetek arról szólnak, hogy nincs itt semmiféle diktatúra, minden rendben van, lényegében csak arról van szó, hogy az emberek folyton újraválasztják Orbánt, mert népszerű a politikája. E közben Gerő András, az egyik legfontosabb orbánista propaganda szervnek, a Schmidt Mária igazgatása alatt működő közalapítványnak a vezető munkatársa, ezért őt mint a rendszer egyik exponensét, képviselőjét kell nézni és hallgatni – tette hozzá.

TGM annak kapcsán nyilatkozott a Megbeszéljükben, hogy a Klubrádió műsorában Gerő egy kormányoldali konferencián elmondott előadását összefoglalva, arról beszélt, hogy Orbán rendszere a klasszikus liberalizmus minden értékét tükrözi, ezért jogtalan azt diktatúrának nevezni. Pár nappal korábban pedig Fodor Gábor a Magyar Nemzetnek mondott hasonlókat, ő is kijelentette, hogy szerinte a Fidesz nem épít diktatúrát.

A filozófus szerint az ilyen nyilatkozatok esetén nyilvánvaló, illetve a hatalom részéről remélhető, hogy azok legalább megzavarnak néhány ellenzéki hallgatót és megfigyelőt, minthogy a kifejtett nézetek olyan embertől származnak, akinek valamiféle liberális múltja van. Miközben természetesen nevetséges, hogy Magyarországon liberális demokrácia van meg hatalommegosztás és hasonlók.

Mint TGM fogalmazott, nem tudja, hogy ezek az embereknek és társaik személy szerint miért csinálják, amit csinálnak, nem lát bele se a lelkükbe, se a zsebükbe, de nem is ők az érdekesek, merthogy nem egyéni kérdésekről van szó, hanem arról, hogy ez a rendszer egyik taktikája. Megjegyezte azt is, Gerő András szerinte az Orbán-rendszer marginális szereplője, az igazi, centrális vélemény az Szakács Árpádé, aki azt mondja, hogy a nácizmus, a kommunizmus és a liberalizmus egy és ugyanaz. (A kormánypárti újságíró Szakács egy tavaly novemberi beszédében szó szerint úgy fogalmazott, "a liberalizmus, a nácizmus, a kommunizmus és az ebből kinövő baloldal egy és ugyanaz" - a szerk.)Ő a rezsim igazi ideológiai exponense, és erről a rendszerről mondja szegény Gerő András, hogy liberális. Röhej, Gerő András okos ember, nyilván ő is jót nevetett, miután ezeket elmondta, legalábbis remélhető – tette hozzá TGM.Gerő András történész az LMP ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. - Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Megbeszéljük/Interjú Tamás Gáspár Miklóssal

2020. július 16., csütörtök 17.15

riporter: Bolgár György

balmix.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s