h i r d e t é s

Teherautó méretű aszteroida fogja súrolni bolygónkat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Teherautó méretű aszteroida fogja súrolni bolygónkat

2023. január 26. - 10:55

Az idegen égitest nagyjából akkora, mint egy teherautó, és közelebb lesz majd a planétánkhoz, mint több, a Föld körül keringő műhold.

Fotó: 123rf

Pár ezer kilométerre közelít meg minket

Felettébb izgalmas, eseménydús órák elé néznek a hivatásos űrkutatók és a csillagászat iránt érdeklődő laikusok: hamarosan egy teherautó méretű aszteroida közelíti majd meg a bolygónkat - írja friss cikkében a Gizmodo.

Az idegen objektum gyakorlatilag súrolni fogja a Földet: magyar idő szerint január 27-én hajnali 1 óra körül halad majd el Dél-Amerika felett, hozzávetőleg 3600 kilométerrel - jósolja a Near Earth Asteroid Scout nevű veszélyfelmérő rendszer. De vajon kell-e aggódnunk az égitest miatt?
Mi történne a bolygónkkal, ha esetleg becsapódna?
Az utóbbi időszakban kiderült, hogy jelentékeny mértékben nőtt a Föld védelmére irányuló képességünk, amit ékesen bizonyít, hogy a DART-misszió keretében tavaly a NASA eltérített egy aszteroidát.
Milyen kockázatot rejt hát magában a most érkező kisbolygó?

A 2023 BU névre keresztelt égitest minden valószínűség szerint nem fog becsapódni, de ez az egyik legközelebbi pályájú aszteroida, melyről valaha is feljegyzés készült.

Az aszteroidára 2023. január 21-én bukkant rá Gennagyij Boriszov a krími MARGO obszervatóriumban. Ezt követően szerte a világon több obszervatórium is felfigyelt a 2023 BU-ra, így aztán nemcsak a pályáját, de potenciális veszélyét is modellezni tudták a kutatók. (femcafe.hu)