fbpx Teljes káosz a gáz szolgáltatásban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Teljes káosz a gáz szolgáltatásban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Teljes káosz a gáz szolgáltatásban

2016. november 14. - 10:03
0 komment

 

Vitatott díjfizetés, túlfizetés, szolgáltatói átalakulás, fejetlenség, egymásra mutogatás, rossz rendszer, hideg lakás - ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni azt a nonszensz történetet, amely 2016. júniusa óta zajlik egy esztergomi fogyasztó és a GDF-SUEZ, ENKSZ és az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó között.

A szolgáltató boldog, mert nincs számlatartozás, cserébe hetek óta képtelen felszerelni egy gázórát.

A hihetetlen és ugyanakkor elkeserítő történet 2016. júniusában kezdődött, amikor a GDF-SUEZ / ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. egy közel 300 ezer forintos számlatartozás miatt leszerelte az egyik esztergomi fogyasztójánál a gázórát.

A gázóra leszerelése egy olyan követelés miatt történt meg, amelyet a fogyasztó 2015. november 10-én teljesített banki átutalással.

Ez az a banki átutalás, amelyet nem ismer el a gázszolgáltató, hiába szerepel minden releváns adat a banki bizonylaton.

A gázórát 2016. június 8-án szerelték le.

Hónapok teltek  el, amíg a szolgáltató, most már ENKSZ újra követelni kezdte a fentii összeget a fogyasztón. A területileg illetékes ügyfélszolgálaton is azt mondták, hogy ők nem látják ezt a befizetést a rendszerben, kérték az ügyfelet, hogy fizesse be. Az újbóli befizetés 2016. szeptember 10-én történt meg, a szolgáltató 2016. szeptember 11. napjával újra szerződést kötött a fogyasztóval. Attól a naptól kezdve várják a gázóra felszerelését. Időközben megjött a hideg idő, és az ingatlanban továbbra sincs gáz. Állandó 12 fok van a lakásban, a fűtést olajradiátorokkal és hősugárzókkal oldják meg, de így is vannak hideg részek.

A pórul járt fogyasztó átlag 2 naponta keresi a szolgáltatók különböző ügyfélszolgálatait. A mai napon a panaszos ügyfél az ENKSZ telefonos ügyfélszolgálatán kezdett, hasonlóan a múlt hét hétfőhöz.  A fogyasztó azonosítása után az ügyfélszolgálat jelezte az ügyfél irányába, hogy náluk tartozása sincs, semmi akadálya a szolgáltatás megindításának. A szolgáltatás megindításának feltétele, hogy ne legyen számlatartozás és az, hogy a fogyasztó kérését - jelen esetben a gázóra felszerelését - elektronikus úton továbbítsák az ÉGÁSZ-DÉGÁSZ Földgázelosztó felé. Az ENKSZ ügyfélszolgálati munkatársa szerint ez múlt hét hétfőn (2016. november 7.) megtörtént. Továbbá elmondta az ügyfélszolgálatos hölgy azt is, hogy ez az ügyfélszolgálat csak számlázással kapcsolatban képes ügyeket intézni és egy 96-os körzetszámú telefonszám megadásával elbúcsúzott az ügyféltől.


Alig van 12 fok a házban ott, ahol nem tudnak fűteni. A fürdőszobában repedezik a fal, a ház falai nedvesednek - jelentős károkat okoz a gázszolgáltató fejeltlensége a fogyasztónak.

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó ügyfélszolgálati munkatársa a panasz felvázolása után azt mondta, hogy ő semmilyen kiírt feladat elvégzését nem látja a rendszerben. A kétségbeesett és tehetetlen ügyfél kérdésre elmondta, hogy ők nem kezdeményezhetnek gázóra felszerelést, azt csak az ENKSZ indíthatja meg. Viszont a felszerelést a bejelentéstől számított 24 órán belül kötelesek elvégezni. Végül újabb telefonszámot kapott az ügyfél, ezúttal Tatabányára. A keresett urat a telefonszámon nem érte el, ellenben eddig nem tapasztalt segítőkészségről tett tanúbizonyságot az elérhetetlen csoportvezető kollégája.

Elmondta, hogy alapjaiban rossz a gázművek számítógépes rendszere, felelősöket a panaszos és felháborodott ügyfél ne keressen, mert nem fog találni és megígérte, hogy újabb egy héten belül megtörténhet a gázóra felszerelése. Az ENKSZ és az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó nem lát rá egymás rendszerére, azaz mindkét szolgáltató külön kezeli az ügyfeleket. Alap esetben gázszámla az ENKSZ-től jön, de a másik szolgáltató is küldhet. Ha pedig elkeveredik egy lekönyveletlen számla, akkor következhetnek az el nem ismert, jóvá nem írt túlfizetések, a rendszer hibájából adódó fejetlenség és a felelős nélküli megoldások és azok hiánya.

Itt tartunk 2016 vége felé.

A központosított szolgáltatási rendszer egyik legnagyobb hibáját érezhetik hónapok óta azok a fogyasztók, akik, vérmérsékletük szerint várják, hogy a szolgáltató végre szolgáltasson. A folyamatos egymásra mutogatás közepette befizetett pénzek tűnnek el, hónapos csúszások vannak érvényes szerződés mellett.

Annak a részleteibe bele sem mennék, hogy a díjmentesen hívható ügyfélszolgálati telefonszámok mellett még hány díjköteles hívást volt kénytelen eddig kezdeményezni az ügyintézés miatt a fogyasztó. A teljesség igénye nélkül, többször beszélt szegedi és tatabányai portásokkal is, akik ugyan kedvesek voltak, de egyetlen esetben sem tudtak illetékest kapcsolni.

Közben telnek a hónapok, az épület falait kezdi megviselni a hideg, ahogy a benne lakók idegeit is.

Bízunk benne, hogy egy sajtó helyreigazításnak köszönhetően végre rendet tesz a szolgáltató vagy szolgáltatók az ügyben, és elindul a jogosan várt gázszolgáltatás.


 

Kommentek

h i r d e t é s