h i r d e t é s

Tényleg kikerülhetik a magyar kormányt az EU-s pénzek elosztásánál az ellenzéki önkormányzatok?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Tényleg kikerülhetik a magyar kormányt az EU-s pénzek elosztásánál az ellenzéki önkormányzatok?

2019. szeptember 10. - 12:16

Alig vannak olyan uniós források, amelyeket az önkormányzatok közvetlenül Brüsszeltől igényelhetnének. Ha egy településnek EU-s pénz kell, kénytelen a kormánytól kuncsorogni. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő bedobta az ötletet: a következő uniós költségvetési ciklusban legyen több olyan forrás, amihez egy település Orbánék nélkül is hozzájuthat. 

De reális-e egyáltalán ez a felvetés, és van-e politikai akarat az EU-ban egy ilyen döntés kivitelezésére? - tette fel a kérdést az azonnali.hu

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egészen érdekes felvetéssel állt elő pár napja egy sajtóközleményében: arról írt, hogy meghív magához Brüsszelbe hat közös ellenzéki polgármesterjelöltet látogatóba – Székesfehérvár, Szombathely, Salgótarján, Szolnok, Hajdúdorog és Budapest-belváros jelöltjeit, meglepetés: mindannyian az MSZP-hez köthető politikusok – akik majd az EU fővárosában találkoznak Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták korábbi csúcsjelöltjével.

Egy MSZP-s ötlet, aminek még értelme is lenne

Első blikkre a közleményt be is tehetnénk a fiókba azzal, hogy csupán egy kampányfogásról van szó az önkormányzati választások előtt, és valamilyen oknál fogva a hajdúdorogi ellenzéki jelölt esélyeinek jót fog majd tenni egy közös fotó Timmermansszal. A hosszas, szokásos módon fideszmaffiázó, narancsozó, illiberálisozó meg orbánozó közlemény mögött azonban van valami, amiből az MSZP háza táján nem sokat láthattunk az elmúlt pár évben: egy ügyes politikai koncepció.

Ujhelyi ugyanis EP-képviselőként azt szeretné kiharcolni, hogy a települések a magyar kormány megkerülésével, közvetlenül az Európai Uniótól a jelenleginél jóval több uniós forrásra pályázhassanak,

így nem eshetne meg az, amitől az ellenzéki oldalon sokan tartanak: hogy a Fidesz-kormány az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak egyszerűen nem, vagy alig juttat EU-s pénzeket,

így eladósítva és lerohasztva az érintett településeket.

Ha uniós pénzekről beszélünk, két nagy kategóriát kell elkülönítenünk egymástól:

azon forrásokat, melyekre a célszereplők (legyenek azok akár önkormányzatok, cégek és egyéb szervezetek) közvetlenül pályázhatnak;

illetve a tagállami kormányoknak egy hétéves költségvetési periódusban az EU által folyósított pénzeket, melyeket – ideális esetben – a tagállamok igazságosan szétosztanak a pályázó szereplők között.

A kormánytól függenek az önkormányzatok

Hiába tűnik egyszerűbbnek ugyanakkor a köztes szereplő, vagyis a tagállami kormány kiiktatásával szétosztogatni az összeget, az uniós támogatások túlnyomó többségét még mindig közvetett alapon, a kormányok bevonásával osztják szét, így lehetőséget adva azokra a visszaélésekre, melyektől Ujhelyi is tart. Olyannyira, hogy

az egész uniós büdzsé körülbelül nyolcvan százaléka megy el a tagállami kormányokon keresztül szétosztott alapokra,

így például az öt nagy pénzalap (köztük a legjelentősebb Európai Regionális és Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap) egésze is így, közvetetten jut el a cégekhez, önkormányzatokhoz, szervezetekhez.

Ezek mellett a közvetlenül elosztott pénzösszegek jelenleg csupán morzsákat jelentenek: ilyenek lehetnek az EU által az uniós szakpolitikákkal kapcsolatos projektek finanszírozására adott pénzek, vagy az uniós intézmények által a megrendelőikkel kötött szerződések mondjuk egy konferencia megszervezéséről, vagy egy tanulmány megírásáról. A szocialisták EP-képviselője szerint viszont még ha ilyen pályázatokat néha el is nyernek egyes önkormányzatok, ez még nem egy bejáratott gyakorlat, és kicsik is az ebben a körben rendelkezésre álló pénzek.

Ujhelyiék ezen változtatnának: az MSZP-s politikus az Azonnalinak nyilatkozva elmondta, Brüsszelben azt szeretné kilobbizni a polgármesterekkel együtt, hogy a következő, 2021-2027-es költségvetési periódusban jóval több közvetlen forrás álljon rendelkezésre. De miért lenne erre szükség? Ujhelyi szerint azért, mert ez megerősítené a magyar önkormányzatokat, ráadásul több olyan forrás is lenne, „amelyeknél nem Orbán Viktor dönti el, hogy mire fordítsuk őket” – nyilatkozta a képviselő, aki szerint Timmermans bizottsági alelnök is mutatott nyitottságot a helyzet megváltoztatására.

Mást mondanak a biztosok, mint a bürokraták

Sikerült elérnünk Nemény András szombathelyi ellenzéki polgármesterjelöltet is, aki Ujhelyi meghívására szintén elutazott Brüsszelbe, és Facebook-oldalán nagy lelkesedéssel újságolta, hogy majd a közvetlenül finanszírozott projektekből fog fejlődni Szombathely az ő megválasztása esetén. (Ugyanezt tette a szintén meghívott, és egyébként Régiók Bizottsága-tag Budapest-belvárosi Tüttő Kata, a hajdúdorogi Csige Tamás és a székesfehérvári Márton Roland is).

azonnali.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky